×

Sokol: Proizvodi moraju biti sigurni za potrošače bilo da su kupljeni na internetu ili izvan njega

19.11.2020

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su danas o Izvješću o jačanju jedinstvenog tržišta za usluge. Izvješće je to za koje je zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol imenovan izvjestiteljem Europske pučke stranke.

Imajući na umu značaj uslužnog sektora za europsko gospodarstvo, cilj je Izvješća identificirati prepreke s kojima se poduzetnici susreću prilikom pružanja usluga na prostoru Europske unije. Manje je poznato da upravo uslužni sektor generira 75% europskog BDP-a pritom stvarajući 9 od 10 novih radnih mjesta. Međutim, samo 6,5% europskog BDP-a generira se prekograničnim  pružanjem usluga. Dokument stoga predlaže neka od rješenja, poput uklanja birokratskih prepreka koje onemogućavaju drugim državljanima EU pružanje usluga u pojedinim državama članicama te jačanje mehanizama kojim bi se građanima i kompanijama osigurao bolji pristup informacijama, postupcima te podršci za otklanjanje birokratskih problema.

Ogroman problem je i loša provedba postojećih pravnih pravila kojim se regulira sloboda pružanja usluga u Europskoj uniji. Znanstvene studije pokazale su da bi se pravilnom provedbom Direktive o uslugama generiralo dodatnih 284 milijarde eura. Zbog toga sam naglasak stavio na bolju provedbu postojećih pravnih pravila. Naime, činjenica je da se integracija jedinstvenog tržišta usluga za razliku od roba, sporije odvijala. Čak dvadeset država kasnilo je u implementiranju postojeće Direktive o uslugama - navodi Sokol te ističe da poduzetnici nisu dovoljno upoznati s mogućnostima koje im nudi važeća Direktiva, primjerice putem instituta jedinstvene kontaktne točke u država članicama zbog čega je i predložio bolje informiranje poduzetnika, a na koju potrebu je ukazao i Europski revizorski sud u svom tematskom izvješću o Direktivi o uslugama.

Zastupnici izglasali Sokolov amandman o sigurnosti proizvoda

Osim toga, zastupnici su danas u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača izglasali i amandman zastupnika Sokola kojim je zatražio od Europske komisije da omogući sigurnu nabavku medicinske opreme i to u okviru Izvješća o sigurnosti proizvoda na jedinstvenom tržištu. Sokol je, naime, još početkom ljeta upozorio u Europskom parlamentu da je putem sustava RAPEX na jedinstvenom tržištu detektirano više od sedam milijuna neispravnih zaštitnih maski među kojima su brojne one koje su stigle iz trećih država.

S obzirom na to da je Europska komisija ranije ove godine krenula s inicijativom uspostave strateških zaliha medicinske opreme na razini Europske unije, odmah sam amandmanom intervenirao u Izvješće o sigurnosti proizvoda na jedinstvenom tržištu i drago mi je da je danas Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača kao dio kompromisnog amandmana usvojio moj prijedlog o sigurnosti medicinskih proizvoda. K tome, moramo osigurati da se naši građani mogu pouzdati u sigurnost kupljenog proizvoda. Na internetu je 2018. kupovalo 69% korisnika interneta, a izglasavanjem Izvješća o sigurnosti proizvoda na jedinstvenom tržištu dali smo jasan signal Europskoj komisiji o tome da za zaštitu potrošača od nesigurnih proizvoda nikakvu razliku ne bi smjela imati činjenica je li neki proizvod kupljen na internetu ili izvan njega - zaključuje Sokol.