×

Europska unija uvodi nova pravila o označavanju hrane

19.10.2021

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta zastupnici su jučer raspravljali o Strategiji 'od polja do stola'. Povod za raspravu Izvješće je Europskog parlamenta kojim se potvrđuje stav kojeg je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol kao izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) zagovarao tijekom pregovora koji su se vodili o sadržaju Strategije.

'Više od polovine odraslog stanovništva pati od prekomjerne težine, a s tim u vezi procjenjuje se da je u Europskoj uniji 2017. zbog nezdrave prehrane, uglavnom kao uzrok kardiovaskularnih bolesti i raka, umrlo više od 950 000 osoba što čini petinu svih smrtnih slučajeva u EU. Prevencija koja između ostalog uključuje i zdravu prehranu ključ je u borbi protiv raka i kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih. Svjetska zdravstvena organizacija jasno je istaknula da se pravilima o označavanju hrane potrošačima olakšava odabir zdrave hrane. Zato donosimo nova pravila o označavanju hrane. Proizvođači će morati na prednjoj strani pakiranja proizvoda jasno naznačiti informacije o nutritivnoj vrijednosti proizvoda koje su do sada malim slovima i na nerazumljiv način bile navedene na poleđini pakiranja. Time ćemo omogućiti potrošačima da već na prvi pogled mogu donijeti informiranu odluku o kupnji proizvoda. U nekim državama Europske unije već postoje različiti načini označavanja proizvoda. Između ostalog, u Belgiji i Francuskoj je u uporabi 'Nutri-Score' model kojeg su brojni zastupnici favorizirali tijekom pregovora. Međutim, tom oznakom se Coca Cola s umjetnim sladilom rangira kao nutricionistički poželjnija od hrvatskog maslinovog ulja što je nedopustivo. Zato sam se tijekom pregovora o sadržaju Strategije protivio korištenju tog modela na europskoj razini. Zadovoljan sam što Izvješće uvažava argument koji sam neumorno ponavljao i ne spominje 'Nutri-Score' oznaku.' - kazao je Sokol i istaknuo ostale novitete koje Strategija donosi.

'Osim označavanja proizvoda na prednjoj strani pakiranja, novim pravilima proširit će se krug proizvoda na kojima će biti obvezno navođenje države podrijetla. Naime, istraživanja su pokazala da su potrošačima prilikom kupnje proizvoda među najvažnijim informacijama one o nutritivnom sastavu hrane i zemlji njezina podrijetla. Označavanje zemlje podrijetla trenutno je obvezno samo za određene namirnice, poput voća i povrća, ribljih proizvoda, maslinovog ulja i određenih vrsta mesa, a sada bi potrošač konačno, kad kupuje mlijeko, trebao znati odakle to mlijeko dolazi. Također, brojni su mi se potrošači žalili na pravila o označavanju meda. Nije dovoljno da na mješavini meda piše samo naznaka da se radi o mješavini meda iz EU i trećih država. Potrošač prilikom kupnje mora znati točno iz koje države dolazi med, a ako se radi o mješavini meda, mora znati i o kojem udjelu meda iz koje države se radi. Zato sam u Strategiji pozvao na reviziju Direktive o medu što će ojačala poziciju hrvatskih pčelara pri plasiranju našeg meda na tržište.' - naveo je Sokol.

Strategijom 'od polja do stola' želi se osigurati prijelaz na održiv prehrambeni sustav pa se tako planira do 2030. smanjiti uporabu kemijskih pesticida za 50 %, uporabu gnojiva za 20 % te smanjiti uporabu antibiotika u uzgoju životinja na području EU za 50 %. Uz to, planira se i povećanje površina pod ekološkim uzgojem na najmanje 25 % od ukupnog.

'Pozdravljam ambiciozne ciljeve koji su navedeni u Strategiji ali ističem da oni ne smiju rezultirati smanjenjem proizvodnje hrane u okolnostima u kojima cijena hrane raste jer bi to značilo dodatna poskupljenja za građane. Uz to, ne dopuštam da se poljoprivrednicima, farmerima i ribarima nameću dodatne administrativne obveze koje mogu negativno utjecati na njihovo poslovanje.' - zaključio je Sokol.