×

Ovakva Srbija ne može u EU

05.07.2022

U sklopu rasprave koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu na temu izvješća o Srbiji, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol govorio je o kandidaturi Srbije za članstvo u Europskoj uniji.

„Činjenica je da pristupni pregovori o ulasku Srbije u EU stagniraju. Mnogo je razloga za takvu situaciju. Jedan od njih sastoji se u tome da Srbija danas nije demokratska zemlja, već u njoj vlada političko jednoumlje odnosno potpuna dominacija jedne političke opcije, Vučićevih naprednjaka. Slika Srbije danas je slika zemlje u kojoj se krše ljudska prava, koči se razvoj civilnog društva, a neovisni mediji praktički ni ne postoje. Osim toga, ne postoji vidljiva želja ni napredak kad je u pitanju vladavina prava, borba protiv korupcije te provedba reformi“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

„Srbija je kroz svoju povijest često pokazivala težnju za hegemonijom nad susjednim zemljama. Ambicije i želje za srpskom dominacijom očito i dalje postoje, a recentni srpski hegemonizam ponajbolje vidimo na primjeru destabilizacije susjedne Crne Gore, kojoj prosrpski političari često negiraju pravo na vlastiti identitet“ – naglasio je zastupnik Sokol.

„Prije ulaska u EU, Srbija i njeni političari moraju prihvatiti europske vrijednosti i riješiti temeljna pitanja vezana uz vladavinu prava, stanje demokracije, procesuiranje ratnih zločina, prestanak agresivnog miješanja u politiku susjednih država te rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba iz agresije na Hrvatsku“ – zaključio je zastupnik Sokol.