×

Tomislav Sokol o cjepivu protiv COVID-a: ‘Ni zabrana izvoza izvan EU ne može biti isključena kao krajnja mjera!’

10.02.2021

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje se održava u Bruxellesu, zastupnici su danas, u prisustvu predsjednice Europske komisije, Ursule von der Leyen, raspravljali o strategiji za cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Ova rasprava održava se u trenutku kada je Europska unija izložena kritikama budući da usprkos njenim maksimalnim naporima da osigura kvalitetno, sigurno i učinkovito cjepivo te omogući pravodoban pristup cijepljenju, treće države za sada ostvaraju bolju procijepljenost. Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, sudjelovao je na plenarnoj raspravi istaknuvši da Europska unija mora zaštititi interese svojih građana

‘Svi bismo željeli da cijepljenje napreduje brže. U tu svrhu, posebno pozdravljam mehanizam transparentnosti kojeg je predstavila Komisija. Moramo znati pokušava li netko izvoziti cjepiva izvan Europe, dok u državama članicama traju poteškoće s isporukom. Nadalje, u slučaju potrebe, ni zabrana izvoza ne može biti isključena kao krajnja mjera, ako razlozi javnog zdravlja to zahtijevaju. Ono što je ključno je da Europska unija djeluje jedinstvenije nego ikad te sankcionira eventualne prekršitelje ugovornih odredbi kako bi zaštitila interese svojih građana i vlastiti kredibilitet.’ - rekao je Sokol te je podsjetio na važnost europske solidarnosti: ‘Zajedničkom nabavom izbjegnuto je rivalstvo među državama članicama, čime je ekonomski slabije razvijenim državama članicama omogućen jednak pristup cjepivu. Time je Unija pokazala da u Europi nema građana prvog i drugog reda, što je izuzetno važna poruka.’ - zaključio je Sokol.

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, istaknula je da je do veljače 94% medicinskog osoblja u Poljskoj cijepljeno, a da je u Italiji do sada cjepivo primilo više od 4% stanovništva. ‘Ono za što je inače potrebno četiri do deset godina, mi smo uspjeli proizvesti za deset mjeseci. Cjepiva imaju i do 400 sastojaka i nije ih lako proizvesti. Cilj je da do kraja ljeta 70% odraslog stanovništva bude cijepljeno.’ - među ostalim, kazala je von der Leyen.

Podsjetimo, Europska komisija ranije je izjavila da je u mjesec dana u Europskoj uniji cijepljeno 12 milijuna građana. U istom razdoblju, 18 milijuna doza cjepiva dostavljeno je državama članicama. Za očekivati je da će tijekom veljače u Europskoj uniji biti dostavljeno 33 milijuna doza cjepiva, a u ožujku njih još 55 milijuna. To je ukupno 100 milijuna doza cjepiva u prvom tromjesečju 2021.