×

Tomislav Sokol: „Posjedovanje COVID potvrde mora osigurati slobodu kretanja“

28.04.2021

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, govorio je danas na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu o prijedlogu uvođenja EU COVID-19 potvrda u cilju lakšeg prelaska unutarnjih granica Europske unije.

 „Godinu i pol dana od početka pandemije, vjerujem da COVID potvrda može pomoći građanima Unije da ponovno koriste svoje pravo slobodnog kretanja u punom smislu. Ona predstavlja poboljšanje u odnosu na trenutnu situaciju, budući da olakšava kretanje, a ne predstavlja preduvjet za prelazak granice. Također treba naglasiti da Potvrda ne dijeli građane na one prvog i drugog reda, obzirom da obuhvaća cijepljene osobe, one koje su preboljele COVID-19 te osobe s negativnim testom.“ - istaknuo je Sokol.

Zastupnik Sokol kazao je: „Za razliku od inicijalnog prijedloga, mi u Parlamentu inzistiramo da Potvrda predstavlja stvarnu garanciju slobode kretanja, da države članice ne mogu osobama s Potvrdom nametnuti dodatna ograničenja, poput samoizolacije. U suprotnom, ona bi naprosto izgubila svaki smisao.“

Neusklađena kontrola unutarnjih granica tijekom pandemije uzrokovala je društvene i

gospodarske poremećaje. EU COVID-19 potvrda omogućit će građanima posjete svojim obiteljima, rad preko granica i odlazak na odmor bez potrebne karantene po dolasku ili povratku. Time ćemo ponovno pokrenuti naše gospodarstvo, turizam i potaknuti otvaranje novih radnih mjesta te također držati virus pod kontrolom.

„Posebno je važno da Potvrda bude u primjeni prije početka ljeta kako bi omogućila građanima jednostavniji prelazak granica europskih država. Više ne smijemo gubiti vrijeme, problemi koji su nastali od početka pandemije u uslužnom, transportnom i turističkom sektoru snažno utječu na gospodarstvo i milijune naših sugrađana, a oni si jednostavno ne mogu priuštiti gubitak još jednog ljeta. Ovo je tema na kojoj kredibilitet Europske unije prolazi ili pada. - zaključio je zastupnik Sokol.