×

Sokol: ‘Razvoj umjetne inteligencije pruža mogućnost rane dijagnoze zloćudnih bolesti’

20.05.2021

Jučer je na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu održana rasprava o oblikovanju digitalne budućnosti Europe korištenjem umjetne inteligencije. U raspravi je kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) sudjelovao i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

 

Govoreći o umjetnoj inteligenciji Sokol je istaknuo da 61 % građana pozitivno gleda na umjetnu inteligenciju ali da 88 % građana smatra da se njome treba pažljivo upravljati. ‘Dok raspravljamo o ovoj bitnoj temi, u Hrvatskoj, nedaleko od Zagreba, započinje gradnja jednog od najnaprednijih tehnoloških kampusa u kojem će se, među ostalim, razvijati i tehnologija autonomnih vozila bazirana na umjetnoj inteligenciji. U tom smislu, ističem i da su sveobuhvatna pravila o umjetnoj inteligenciji potrebna da bi se, s jedne strane poticao razvoj i razvitak, a s druge maksimalno zaštitio interes potrošača.’ - naglasio je Sokol te je ukazao na potencijal kojeg umjetna inteligencija ima u području zdravstva: ‘Čak polovina naših građana smatra da je upravo zdravstveni sektor onaj u kojem umjetna inteligencija može ostvariti svoj najveći potencijal. Da je tome uistinu tako svjedoče i najnovija istraživanja koja pokazuju da algoritmi umjetne inteligencije identificiraju rak dojke s približno 90 % točnosti u kombinaciji s analizom radiologa.’

Sokol je pozvao europske institucije da nastave snažno podupirati razvoj umjetne inteligencije jer ona pruža mogućnost rane dijagnoze zloćudnih bolesti, a time daje i nadu pacijentima za njihovo uspješno izlječenje.

Podsjetimo, procjenjuje se da zahvaljujući napretku u ranom otkrivanju raka, učinkovitosti liječenja i pratećoj skrbi za oboljele, u Europi živi više od 12 milijuna osoba koje su preboljele rak, uključujući oko 300 000 osoba koje su rak preboljele u dječjoj dobi.