×

Uplata iz Fonda solidarnosti EU pomoći će područjima pogođenim potresom, ali u njih je potrebno dugoročno ulagati

15.12.2021

Povodom glasovanja koje se održalo na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu na temu mobilizacije Fonda solidarnosti Europske unije radi pružanja pomoći Hrvatskoj uslijed niza potresa, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol istaknuo je da je Europska unija ponovno pokazala solidarnost te da stoji iza svojih članica.

„Današnjom odlukom nastoji se ublažiti veliki teret koji Hrvatska nosi i ponovno pokazati solidarnost EU-a u takvim teškim vremenima. Također, istaknuo bih da postoji nužnost dugoročnog ulaganja i razvoja u razorena područja u Hrvatskoj putem kohezijske politike od strane EU-a da bi stanovništvo moglo nastaviti normalno živjeti na područjima koja su pogođena prirodnom katastrofom. Time će se pomoći u obnovi infrastrukture na razorenom području ali i razvoju gospodarstva kako bi se vratio život na ovo područje, što svi mi skupa želimo. Osim toga, dodatna će se sredstva osigurati kroz projekte zdravstva, infrastrukture, demografije i revitalizacije u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

Na temelju brze procjene štete i potreba za područja pogođena potresom iz prosinca 2020. godine te dodatnih analiza i studija, Hrvatska je podnijela 18. ožujka 2021. godine Europskoj komisiji zahtjev za sredstva financijske pomoći iz Fonda solidarnosti Europske unije za obnovu područja pogođenih serijom potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije.

„Fond solidarnosti Europske unije (FSEU) osnovan je da bi se njime odgovorilo na prirodne katastrofe velikih razmjera i izrazila europska solidarnost s regijama u Europi koje su pogođene katastrofama. Fond solidarnosti prvenstveno služi za hitne intervencijske mjere, privremeno zbrinjavanje stanovništva i uklanjanje oštećenja te za obnovu javne infrastrukture i javnih zgrada.“ – naglasio je zastupnik Sokol.

Komisija je 2. kolovoza 2021. izvršila uplatu dijela predujma u iznosu od 41,3 milijuna eura, dok se prema prijedlogu odluke Hrvatskoj treba dodijeliti ukupni iznos od 319,1 milijuna eura za sanaciju štete na potresom pogođenim područjima. Krajem listopada ove godine, Komisija je objavila informaciju o usvajanju odluke o dodjeli sredstava Fonda solidarnosti EU koja je potom poslana na daljnje postupanje odnosno glasovanje u Europski parlament i Vijeće. Europski parlament je danas s 689 glasova za potvrdio odluku Komisije da se Hrvatskoj dodijeli ukupni iznos od 319,1 milijuna eura.

„Pozdravljam solidarnost država članica, ali i europskih institucija iskazanu kroz uzajamnu pomoć u izvanrednim situacijama. Također bih naglasio važnost koju Mehanizam Unije za civilnu zaštitu ima u poticanju suradnje između država članica diljem Europe. Kroz mehanizam pomoći, Hrvatska je pred skoro godinu dana od država članica nakon potresa na Banovini dobila oko sto kontejnera, tisuću šatora, pet tisuća sklopivih kreveta i drugo“ – rekao je zastupnik Sokol.

„Kao što je to bio slučaj s prvim potresom u Zagrebu u ožujku 2020., Hrvatska je i ovog puta dobila snažnu potporu iz ovoga europskoga fonda. Takva financijska pomoć pridonijet će u procesu saniranja šteta od razornog potresa na području Banovine. Uz pomoć EU-a te usvojenog zakonskog okvira na nacionalnoj razini, osigurani su preduvjeti za kvalitetnu i održivu obnovu potresom pogođenih područja“ – zaključio je zastupnik Sokol.