×

Sokol u Europskom parlamentu: Lijekovi za naše građane moraju biti dostupniji i jeftiniji.

02.07.2021

Na sjednici Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA) Europskog parlamenta održana je razmjena mišljenja o ključnim temama vezanima uz skrb i kontrolu raka, koje su na dnevnom redu u Europskom parlamentu, a na kojima aktivno sudjeluje doc.dr.sc. Tomislav Sokol. Konkretno, zastupnici će ispitati mogućnosti smanjenja cijene lijekova za rak zajedno s Europskom komisijom, poput slučaja Aspen Pharmaceuticals, gdje je Komisija uspjela smanjiti cijene za šest lijekova koji u prosjeku za 73% oboljelih neophodni za liječenje određenih ozbiljnih oblika raka.

Zastupnik Sokol u najavi održavanja sjednice podsjetio je da su u jeku pandemije države članice u kojima je koncentrirana proizvodnja zaštitne opreme i medicinskih proizvoda uvele izvozna ograničenja na maske, rukavice i respiratore čime su zapravo kompromitirale temeljno načelo solidarnosti, a naše građane izložili nestašici takve opreme. „Kroz rad u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača zaštitio sam interese naših državljana koji više neće biti izloženi opasnosti od nestašice ključne opreme u kritičnom trenutku zdravstvene ugroze. Založio sam se za uspostavljanje sigurnih graničnih koridora kojima bi se osigurao normalan protok robe za vrijeme izvanrednih situacija“ - istaknuo je Sokol.

Zastupnik Sokol tijekom rasprave o Uredbi o prijenosu zdravstvenih tehnologija podržao je sporazum Europskog parlamenta i Vijeća o tekstu Uredbe. „Iako, konačni dogovoreni tekst nije idealan, on ipak predstavlja korak naprijed u smislu olakšavanja dostupnosti naprednih lijekova i bolje kvalitete zdravstvene zaštite za pacijente. Najveće koristi od toga imat će upravo zemlje, poput Hrvatske, koje će uštedjeti znatna sredstva i vrijeme u procjeni novih zdravstvenih tehnologija koje će u kraćem roku biti dostupne pacijentima.“ - naglasio je Sokol.

U nastavku rasprave Sokol je naglasio važnost zajedničke nabave lijekova i medicinske opreme. „Radi se o lijekovima koji su potrebni našim pacijentima, a za koje postoji povećana opasnost od nestašice u okolnostima prekograničnih zdravstvenih prijetnji. Na ovaj način lijekove ćemo učiniti dostupnima, a države će imati bolje pregovaračke pozicije kod definiranja cijene lijekova. Puno je posla pred nama, ali na dobrom smo putu i nastavit ćemo dobar posao“ - zaključio je Sokol.