×

Srbija je glavni faktor nestabilnosti na području jugoistočne Europe, EU mora djelovati

23.11.2022

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o novoj strategiji EU-a za proširenje. U raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji se osvrnuo na trenutno stanje u Srbiji, Crnoj Gori, ali i u Bosni i Hercegovini u kontekstu njihovog europskog puta.

„Proces proširenja Europske unije je u zastoju. Pored izostanka političke volje pojedinih država članica EU, glavni razlog tome je što su neke zemlje kandidati, poput Srbije, u reformskom smislu napravile nekoliko velikih koraka unatrag. Ponovne napetosti između Srbije i Kosova, srpsko neusklađivanje sa sankcijama Unije protiv Rusije, masovna propuštanja migranata prema EU, ukazuju na to da je Srbija glavni faktor nestabilnosti na području jugoistočne Europe. Zbog toga Unija mora jače iskoristiti vlastite gospodarske i političke instrumente kako bi sankcionirala Srbiju, ukoliko se ona nastavi ponašati suprotno europskim vrijednostima. Povezan s time je primjer Crne Gore, koja je destabilizirana od strane onih političkih snaga koje ju žele vratiti pod okrilje Srbije i Rusije. Tome se moramo snažno suprotstaviti i zadržati Crnu Goru u zapadnoj sferi utjecaja, što je trenutno u velikoj opasnosti“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

„Pozdravljam odluku Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu gospodina Schmidta kojom je spriječio izbacivanje legitimnih predstavnika hrvatskog naroda iz izvršne vlasti. Nadam se da će se nakon formiranja nove vlasti pristupiti završnom dijelu izborne reforme kako bi se onemogućila uzurpacija hrvatskog mjesta u Predsjedništvu BiH od strane ekstremističkih bošnjačkih političara, što je trenutno slučaj“ – zaključio je zastupnik Sokol.