×

Konačnim glasanjem usvojili smo prvi europski zakon o umjetnoj inteligenciji

13.03.2024

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu usvojen je prvi europski zakon o umjetnoj inteligenciji na kojem sam radio kao potpredsjednik nadležnog Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO). Govoreći o značaju novog zakona istaknuo sam da se njime posebno štiti privatnost građana od sustava umjetne inteligencije koji su neprihvatljivog rizika.

Sustavi umjetne inteligencije ubrzano se razvijaju, a koristi od tih sustava naročito su vidljivi u područjima prometa, robotike, energetike i zdravstva gdje, primjerice, umjetna inteligencija omogućuje raniju dijagnostiku zloćudnih bolesti. Međutim, ako nije primjereno zakonodavno uređena, umjetna inteligencija može ugroziti temeljna prava pojedinca. Zato smo stvarajući prvi europski zakon o umjetnoj inteligenciji vodili računa o tome da stupnjevanjem njezina rizika spriječimo zlouporabu umjetne inteligencije na štetu građana. Zakon tako razlikuje sustave neprihvatljivog rizika, koji su zabranjeni, zatim visokog rizika, ograničenog rizika i konačno sustave minimalnog rizika kod kojih nema nikakvih posebnih zakonskih ograničenja. Dakle, za neke primjene umjetne inteligencije rizik se smatra neprihvatljivim i stoga smo takve sustave zabranili. To su primjerice sustavi izvlačenja fotografija lica s interneta, prepoznavanja emocija na radnom mjestu i u obrazovnim ustanovama, biometrijske kategorizacija kojom bi se izveli osjetljivi podaci, kao što su seksualna orijentacija ili vjerska uvjerenja građana. Uz to, zabranili smo i koncept društvenog vrednovanja kojim se pomoću algoritama može prikupljati širok spektar podataka o građanima i njihovom ponašanju kao i korištenje umjetne inteligencije za manipuliranje voljom pojedinca.

S druge strane, omogućili smo korištenje biometrijske identifikacije u stvarnom vremenu na javnim mjestima radi progona za najteža kaznena djela, sprječavanja terorističkih napada i potrage za nestalima. To je velika pobjeda jer su lijeve političke grupacije u Europskom parlamentu htjele zabraniti korištenje umjetne inteligencije za otkrivanje kaznenih djela čemu smo se mi u Klubu zastupnika EPP-a oštro protivili. Da bismo Europsku uniju učinili globalno konkurentnom, moramo stvoriti poticajno i sigurno okruženje za razvoj umjetne inteligencije. Stoga pozdravljam donošenje prvog europskog zakona o umjetnoj inteligenciji kojim upravo to činimo.

Podsjetimo, nova pravila o umjetnoj inteligenciji primjenjivat će se od 2026. godine.