×

Hrvatska štiti najdulju vanjsku kopnenu granicu Europske unije

08.10.2021

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje se održava u Strasbourgu, zastupnici su jučer raspravljali o uspostavi Agencije Europske unije za azil. Radi se o inicijativi koju je Europska komisija predložila 2016. godine kao dio europske agende za migracije. U raspravi je sudjelovao i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Govoreći tom prilikom Sokol je pozdravio osnivanje Agencije, pozvao na odlučnu reformu Zajedničkog europskog sustava azila i odlučno stao u zaštitu međunarodnog ugleda Republike Hrvatske.

‘Još uvijek se dobro sjećamo migrantske krize iz 2015. kada su milijuni ljudi stigli u Europsku uniju tražeći ovdje međunarodnu zaštitu. Činjenica je da EU u tom trenutku nije imala dovoljno razvijen sustav azila kojim bi uspješno odgovorila na izazove pred kojim su se države članice našle. U okolnostima u kojima se geopolitičke prilike u svijetu mijenjaju i u kojima se može očekivati povećan pritisak migranata na vanjske granice Unije, ključno je pružiti zajednički europski odgovor temeljen na humanosti i solidarnosti, ali i odgovornosti. To podrazumijeva poštivanje europskog prava te sprječavanje nezakonitih migracija. Europa neće riješiti sve svjetske probleme toleriranjem masovne nezakonite imigracije na svoj teritorij. To svima treba biti jasno. Nužno je stvoriti okvir za suradnju s trećim državama kako bismo smanjili pritisak na izvoru, posebno na području Sredozemlja i jugoistočne Europe.’ - kazao je Sokol i pri tom odlučno stao u zaštitu međunarodnog ugleda Republike Hrvatske.

‘Ova tema mi je izuzetno važna, budući da dolazim iz Hrvatske, države članice koja štiti najdulju vanjsku kopnenu granicu Europske unije. Pri tome naglašavam da Hrvatska to čini u potpunosti sukladno europskom i međunarodnom pravu. Kako bi se izbjegle bilo kakve sumnje u tom smislu, osnovan je Nezavisni mehanizam nadzora postupanja policijskih službenika. Nažalost, već dugo traje ideološki motivirano širenje dezinformacija na ovu temu od strane pojedinih zastupnika, na temelju dvojbenih izvora, a to smo čuli i danas. Ovim vam putem poručujem: koliko god puta ponovili laž, ona neće postati istina!’ - zaključio je Sokol u govoru.