×

46 posto ispitanih uzoraka meda uvezenog u Europsku uniju označeno je sumnjivim

09.05.2023

Nakon što je Europska komisija predložila nova pravila o označavanju meda, kao izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a za Strategiju 'od polja do stola' u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), održao sam govor na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u kojem sam pozvao na poboljšanje prijedloga Komisije. U govoru sam se založio za bolja pravila o označavanju mješavine meda te je upozorio na zabrinjavajuće rezultate nedavno objavljenog istraživanja o medu.

Nedavno istraživanje Zajedničkog istraživačkog centra o medu pokazalo je alarmantne rezultate. Čak 46 posto ispitanih uzoraka meda uvezenog u Europsku uniju označeno je sumnjivim jer ne udovoljava kriterijima iz Direktive o medu. Istraživanje je utvrdilo da su medu dodavani nedozvoljeni sastojci kao što su sirupi riže ili šećerne repe. Od kada sam počeo raditi na Strategiji 'od polja do stola', kontinuirano upozoravam na opasnost od uvoza patvorenog meda iz trećih država. Nažalost,  do sada je situacija bila takva da su se potrošači pri kupnji meda susretali s nejasnim oznakama o mješavini meda. Krajem travnja Europska komisija predložila je nova pravila o označavanju meda pri čemu je ispravno utvrdila postojanje bliske povezanosti između svojstava i kvalitete meda te njegova podrijetla. Međutim prijedlog Komisije treba unaprijediti. Kupac ima pravo znati točno iz koje države dolazi med, ali također, ako se radi o mješavini meda, on mora znati i o kojem udjelu meda iz koje države se radi. Pozivam stoga da unaprijedimo prijedlog Komisije i omogućimo potpunu informiranost potrošača čime ćemo ujedno zaštititi i domaće proizvođače meda od nelojalne konkurencije iz trećih država.

Podsjetimo, nakon što Europska komisija predstavila prijedlog izmjene Direktive o medu, Europski parlament i Vijeće sada će morati usuglasiti svoja stajališta o prijedlogu Komisije.