×

Sokol vodio saslušanje EPP-a o raku, pozvao na uvrštenje prava na zaborav izliječenima od raka u europsko zakonodavstvo

13.05.2021

Poziv na prestanak diskriminacije oboljelih od raka od strane financijskih institucija i potreba za zajedničkom europskom regulativom na tom području glavni su naglasci saslušanja na temu „Pacijenti oboljeli od raka imaju pravo na zaborav“, koje je jučer vodio hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol. Saslušanje je organizirala Europska pučka stranka u Europskom parlamentu s vodećim političarima te stručnjacima i aktivistima za prava oboljelih od raka iz cijele Europske unije

"Europa mora ukinuti prepreke na koje bivši pacijenti s rakom nailaze kad pokušaju ostvariti pristup financijskim instrumentima kao što su zajmovi, hipoteke i životno osiguranje. Građani EU ne smiju biti kažnjeni zbog obolijevanja od raka. Moramo se naučiti razmišljati ambiciozno. Želimo da se pravo na zaborav uvrsti u europsko zakonodavstvo", rekao je zastupnik Sokol, istaknuvši kako je pravo na zaborav oboljelih od karcinoma politika za koju se zalaže EPP grupa.

Europski plan za borbu protiv raka, za koji se Europska pučka stranka zalagala na Europskim izborima 2019. godine, uspostavlja takozvani kodeks ponašanja, osiguravajući da će osobe koje su preživjele rak trebati dijeliti samo potrebne i vitalne informacije.

„Francuska, Belgija, Luksemburg i Nizozemska već su se pobrinule da osobe koje su preživjele rak mogu iskoristiti svoje pravo na zaborav, na primjer kad podnose zahtjev za hipotekom, deset godina nakon završetka liječenja, ako nije bilo recidiva. Neke države članice primjenjuju i pravilo od pet godina u slučaju dječjeg karcinoma“, opisala je najbolje prakse prof. dr. Françoise Meunier, belgijska liječnica i znanstvenica te pionirka europske borbe za  bolje liječenje i veća prava oboljelih od rak.

Na saslušanju je sudjelovao i Manuel Heitor, portugalski ministar znanosti, tehnologije i visokog obrazovanja. On je naglasio važnost izgradnje zajedničke europske infrastrukture za liječenje raka, kako bi Europska unija osigurala da će se najmanje 3 od 4 oboljela građana dugoročno oporaviti bez obzira na to gdje u EU žive.

"Moramo učiti iz te najbolje prakse u Europi. U Europi ne smiju postojati građani prvog i drugog reda, a šanse za preživljavanje raka ne smiju se temeljiti na poštanskim brojevima. Svi preživjeli od raka moraju imati pravo na zaborav. Borit ćemo se za pošten pristup financijskim uslugama, zajmovima, hipotekama i životnim osiguranjima za sve naše građane. Oni koji prežive ne smiju biti kažnjeni dva puta ", zaključio je Sokol