×

Pozdravljam odluku o dodjeli kandidacijskog statusa BiH, a njezino članstvo u EU ovisit će o reformi izbornog zakonodavstva koja tek treba uslijediti

15.12.2022

Nakon što je Europska komisija u listopadu ove godine uvjetno preporučila status kandidata za Bosnu i Hercegovinu, danas su šefovi država ili vlada država članica potvrdili kandidacijski status za BiH. Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol pozdravio je odluku Europskog vijeća i istaknuo da je ovo ohrabrenje BiH za nastavak izborne reforme koja je nužna za punu europsku integraciju Bosne i Hercegovine. 

„Pozdravljam odluku Europskog vijeća o priznavanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini i izražavam zadovoljstvo što je ova odluka donesena samo dan nakon što sam na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta pozvao Europsku uniju na snažniju pristupnost u području jugoistoka Europe. Napominjem da su nedavne odluke Visokog predstavnika Schmidta kojima su nametnute izmjene izbornog zakonodavstva i Ustava Federacije BiH ohrabrujuće i vjerujem da su one pozitivno utjecale na donošenje današnje odluke o dodjeli kandidacijskog statusa BiH. Međutim, sustavna reforma izbornog zakonodavstva koja će do kraja osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda tek treba uslijediti i o njoj će ovisiti daljnja dinamika europskih integracija BiH. Kao što sam više puta istaknuo, nedopustivo je da Bošnjaci i dalje biraju lažnog hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH. Odluka Europskog vijeća veliki je uspjeh i hrvatske diplomacije i rezultat je zalaganja Vlade RH. Nemojmo zaboraviti da je Hrvatska oduvijek bila istinski zagovornik europskog puta BiH.“ – istaknuo je Sokol.