×

Hrvati iz BiH žele svoja prava i predstavnike, a ne bošnjačku hegemoniju

23.11.2021

Na raspravi koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol govorio je o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

„Bosna i Hercegovina je u političkoj krizi. Međutim, suprotno onome što je više puta rečeno, Dodikove izjave i aktivnosti, mada teške, nisu glavni problem ove zemlje. Glavni problem je bošnjačka težnja za političkom hegemonijom, pod krinkom „građanske BiH“, posebno nad Hrvatima kao najmalobrojnijim konstitutivnim narodom“ – naglasio je zastupnik Sokol.

„Ovo je vidljivo iz nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, čime se krši vladavina prava koja predstavlja jednu od temeljnih europskih vrijednosti te inzistira na preglasavanju Hrvata. Hrvatima u BiH uskraćeno je političko pravo koje nije uskraćeno niti jednom drugom narodu u Europi – da sami biraju svoje političke predstavnike. Ovo je problem koji se može riješiti isključivo hitnom izmjenom izbornog zakona, kojom bi se majorizacija Hrvata trajno zaustavila“ – nastavio je zastupnik Sokol.

Reforma izbornog zakona u BiH trebala bi razriješiti postojeću situaciju nametanja političkih predstavnika, osobito na razini Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH te osigurati legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednak način.

„Hrvati u BiH, koji su u ogromnom postotku građani Europske unije, sustavno su diskriminirani i sve što žele je politička ravnopravnost - ništa manje niti više. Oni su od tri konstitutivna naroda najviše iskreno okrenuti prema zapadu te zagovaraju europski put BiH“ - istaknuo je zastupnik Sokol.

„Pitanje zaštite Hrvata u Bosni i Hercegovini pitanje je očuvanja temeljnih europskih vrijednosti na koje se tako često pozivamo. Nemojmo da nas sitni interesi spriječe u tome“ – zaključio je zastupnik Sokol.