×

Prekogranična suradnja ključna je za ljude koji žive u pograničnim područjima

07.10.2021

Povodom rasprave koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol govorio je  o europskom prekograničnom mehanizmu.

„Pandemija COVID-19 podsjetila nas je da moramo bolje iskoristiti potencijal i suradnju pograničnih regija da bi se omogućio rast i održivi razvoj te prevladavali izazovi s kojima se te regije suočavaju. To je posebno važno u kontekstu Hrvatske koja je zbog svog oblika praktički cijela pogranična regija“ – rekao je zastupnik Sokol.

Prijedlog Uredbe o europskom prekograničnom mehanizmu koji je Komisija objavila u svibnju 2018. godine blokiran je u Vijeću u svibnju ove godine.

„Prijedlogom Uredbe o europskom prekograničnom mehanizmu pokušalo se djelovati u tom smjeru, ali je isti zaustavljen u Vijeću. U ovom trenutku ne postoje adekvatne europske zakonske odredbe za uklanjanje pravnih i administrativnih prepreka uzduž granica, već samo nekoliko regionalnih mehanizama kao što su Unija Beneluksa i Nordijsko vijeće“ – naglasio je zastupnik Sokol.

„Podržavam donošenje Uredbe s obzirom na to da se Mehanizmom uspostavlja jasan pravni instrument za sve unutarnje granice država članica, što omogućuje uklanjanje uskih grla diljem EU. Kada bi se uklonilo samo 20% postojećih prepreka, to bi dovelo do povećanja BDP-a na razini Unije za 2% i stvaranja više milijuna radnih mjesta“ – rekao je zastupnik Sokol.

Tijekom postupka „prekograničnog preispitivanja”  koji je trajao više od dvije godine Komisija je prikupila dokaze da granične regije u načelu ostvaruju gospodarski lošije rezultate od drugih regija u državi članici. Pristup javnim uslugama, npr. bolnicama i sveučilištima, u takvim regijama je općenito otežan.

„Posebno pozdravljam činjenicu da Mehanizam graničnim regijama nudi mogućnost da preuzmu inicijativu te pokrenu dijalog i postupak u vezi s pitanjima kao što su izgradnja prekogranične zdravstvene infrastrukture, primjena pravnog okvira za pružanje usluga i rad hitnih službi. Građanima koji žive i rade u pograničnim regijama moramo maksimalno olakšati prekograničnu mobilnost i suživot“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

Jedan od glavnih ciljeva Unije jest promicanje njezina općeg skladnog razvoja. Unija stoga razvija i provodi aktivnosti koje vode jačanju njezine ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije.

„Mogućnosti prekogranične zdravstvene zaštite, kao i mnogi Interreg projekti, predstavljaju pozitivan primjer uspješne prekogranične suradnje te promiču skladni gospodarski, socijalni i teritorijalni razvoj Unije u cjelini. Apeliram na države članice da prestanu blokirati ovaj mehanizam“ – zaključio je zastupnik Sokol.