×

Vjetar i sunce ne mogu biti jedino rješenje za europsku energetsku neovisnost

03.05.2022

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje se održava u Strasbourgu, danas je održana rasprava na temu energetske autonomije Europe. Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol istaknuo je da se EU mora usredotočiti na sigurnost opskrbe i energetsku neovisnost, kao i na bolje integriranu i povezanu energetsku infrastrukturu.

„U današnjim globalnim geopolitičkim zbivanjima energetska sigurnost i neovisnost ključni su za nacionalnu sigurnost i stabilnost svake države članice. Posljedice ratnog sukoba u Ukrajini ukazale su na krhkost energetske sigurnosti Europe, ali ovisnost o ruskoj nafti i plinu ne može prestati preko noći. Cijeli proces postupnog napuštanja energenata koji dolaze izvan EU je nešto što mora ići u fazama“ – naglasio je zastupnik Sokol.

„U skladu s tim, neodvojiv dio europske energetske politike treba biti i LNG. Hrvatska je uz pomoć europskih sredstava napravila LNG terminal na Krku koji se u ovom trenutku pokazao kao vitalan sigurnosni projekt, osiguravši pritom alternativni pravac opskrbe plinom“ – nastavio je zastupnik Sokol.

Sokol je pozvao Komisiju da pojača napore kako bi se osiguralo više LNG terminala u državama članicama, ali i da poduzme korake s ciljem smanjenja cijene LNG-a koja je još uvijek visoka u odnosu na druge vrste plina.

„EU mora smanjiti energetsku ovisnost o trećim zemljama i ojačati energetsku sigurnost i povezanost kroz diversifikaciju energetskih izvora, poboljšanje proizvodnje te ulaganjem u obnovljive izvore energije. Pritom je važno naglasiti da vjetar i sunce nisu jedino rješenje problema. Situacija u kojoj se trenutno nalazimo je dokaz da Europa zbog nesigurnosti pri isporuci i visokih cijena energenata ne smije odustati i od nuklearne energije“ – zaključio je zastupnik Sokol.