×

Nadležni odbori Europskog parlamenta izglasali prvi europski zakon o umjetnoj inteligenciji

11.05.2023

Na zajedničkoj sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) izglasano je zakonodavno izvješće o umjetnoj inteligenciji. Kao član Odbora IMCO o izvješću sam glasovao u Europskom parlamentu.

Ovo je prvi zakon kojim se na sustavan i zaokružen način uređuje korištenje umjetne inteligencije u Europskoj uniji, a pregovori u Europskom parlamentu trajali su gotovo dvije godine. Za građane je iznimno važno što smo zakonodavnim izvješćem zabranili koncept društvenog vrednovanja kojim se pomoću algoritama može prikupljati širok spektar podataka o građanima i njihovom ponašanju. Primjerice, da korištenje umjetne inteligencije u svrhu društvenog vrednovanja nije zabranjeno, bilo bi moguće vezati kreditnu sposobnost građana uz to kupuju li građani cigarete ili voze li se bez tramvajske karte. Drugim riječima, ako bi se njihovo ponašanje ocijenilo prihvatljivim to bi pozitivno utjecalo na njihovu kreditnu sposobnost, a ako bi se ono ocijenilo neprihvatljivim, kreditna sposobnost bi im se umanjila. To su pokušaji kontrole ponašanja građana koji su poznati u nedemokratskim državama. Mi u Europskoj uniji želimo obraniti naše vrijednosti i slobode građana i zato smo zabranili korištenja umjetne inteligencije u svrhu društvenog vrednovanja. S druge strane, iako Europska unija proizvodi više od četvrtine svih industrijskih robota, a ima važnu ulogu i u razvoju programskih softvera, u odnosu na svoje međunarodne partnere, još uvijek ne ulaže dovoljno u umjetnu inteligenciju. Europska unija treba novi sustavni pristup umjetnoj inteligenciji da bi omogućila poticanje inovacija i išla u korak s trendovima digitalnog doba. Novi zakon o umjetnoj inteligenciji, trebao bi služiti upravo tome.

Podsjetimo, nakon što je zakonodavno izvješće usvojeno na sjednici odbora, sada će se o njemu raspravljati na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta. Potom će Europski parlament i države članice morati usuglasiti svoja stajališta, a očekuje se da će Europska unija novi zakon dobiti početkom iduće godine.