×

Zastupnik Sokol podržao korištenje kohezijskih sredstava za očuvanje radnih mjesta u turizmu i ugostiteljstvu

16.03.2021

Na današnjoj sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) u Bruxellesu, zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovao je u razmjeni mišljenja i iskustava s političkim predstavnicima europskih regija u svezi implementacije i iskorištavanja sredstava kohezijske politike tijekom pandemije COVID-19 u regijama EU.

Predstavnici pojedinih regija diljem EU, govorili su o svojim iskustvima o korištenju i implementaciji dvaju paketa investicijskih inicijativa (CRII i CRII+) kao odgovora EU na COVID-19. Navedenim investicijskim inicijativama, Europska unija je na brz i pragmatičan način mobilizirala početnu financijsku potporu državama članicama na samom početku zdravstvene krize, a potom podržala gospodarski oporavak svih svojih članica.

„Sektori turizma i ugostiteljstva, uz zdravstveni sektor, pretrpjeli su najveće posljedice krize COVID-19, naročito u državama poput Hrvatske u kojima turizam predstavlja značajan element u BDP-u i koje se u velikoj mjeri oslanjaju na turizam. Kohezijska sredstva presudna su kako bi se omogućilo očuvanje radnih mjesta u tim sektorima, njihov apsolutni oporavak, ali i veća otpornost na buduće krize“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

Zaključno, zastupnik Sokol pozdravio je fleksibilnost kohezijskih programa kojima se pomaže državama članica da puno brže reagiraju i saniraju štete u svojim gospodarstvima.