×

Sokol u Bruxellesu brani hrvatsko maslinovo ulje: 'Da nisam reagirao, konzumacija Coca-Cole označila bi se prihvatljivijom od konzumacije našeg maslinovog ulja!'

31.03.2021

Pregovarač grupacije europskih pučana za Strategiju 'od polja do stola' u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), doc. dr. sc. Tomislav Sokol upozorio je danas Europsku komisiju na mogućnost manipuliranja potrošača nutricionističkim oznakama na prednjem pakiranju proizvoda. Naime, Europska komisija u Strategiji 'od polja do stola' predvidjela je da će krajem iduće godine predstaviti zakonodavan prijedlog usklađenog i obveznog označivanja hranjivih vrijednosti na prednjoj strani pakiranja proizvoda, a sve kako bi se potrošačima omogućio zdravstveno osviješteni odabir hrane.

'U svojstvu pregovarača europskih pučana pozdravio sam namjeru Europske komisije da predstavi novi zakonodavan prijedlog kojim će se uvesti obveza usklađenog označavanja hranjivih vrijednosti na prednjoj strani pakiranja proizvoda. Taj se model pokazao uspješnim ne samo pri informiranju potrošača o nutritivnim vrijednostima hrane već i kao dobra javnozdravstvena mjera. Naime, studije su pokazale da takve oznake mogu doprinijeti smanjenju smrtnosti od nezaraznih bolesti povezanih s prehranom. Međutim, ne dovodeći u pitanje objektivne, pozitivne, učinke informiranja potrošača o hranjivim vrijednostima na prednjoj strani pakiranja, primijetio sam da se takvim oznakama, ako nisu precizno regulirane, može i manipulirati potrošače. Recimo, primjenom Nutri-Score oznake, gazirano piće s umjetnim sladilom rangira se kao poželjnije u pogledu nutricionističke vrijednosti od djevičanskog maslinovog ulja karakterističnog za mediteransku prehranu. Drugim riječima, takva oznaka prikazuje Coca-Colu kao zdravstveno prihvatljiviju od maslinovog ulja. To je nedopustivo!' - ističe Sokol te dodaje da se zato založio za uvođenje izuzetka od obveze označavanja za maslinovo ulje kako bi se spriječilo da se konzumacija hrvatskog maslinovog ulja prikaže kao zdravstveno manje prihvatljiva od konzumiranja Coca-Cole s umjetnim sladilom. 'Pregovori su pri kraju, a izuzetak za naša maslinova ulja još je jedna od stavki na kojoj inzistiram. Vjerujem da sam uspio uvjeriti svoje europske kolege u nelogičnost takvog označavanja maslinovog ulja. Paralelno s pregovorima koje vodim u Europskom parlamentu, žurno sam uputio i poziv Europskoj komisiji da pri izradi prijedloga načina označavanja proizvoda, posebnu pozornost posveti specifičnosti maslinovog ulja.' - zaključuje Sokol.

Podsjetimo, na jedinstvenom tržištu Europske unije, prisutno je nekoliko načina označavanja proizvoda, a spomenuta oznaka Nutri-Score koristi se u Francuskoj i Belgiji. Cilj je označivanja hranjivih vrijednosti na prednjoj strani ambalaže pomoći potrošačima pri odabiru hrane navođenjem lako uočljivih informacija o hranjivim vrijednostima, pri čemu se označivanje sve češće smatra sredstvom potpore strategijama za prevenciju nezaraznih bolesti povezanih s prehranom.