×

„Situaciju u Kazahstanu potrebno je sagledati kroz širi geopolitički i energetski kontekst“

19.01.2022

U sklopu rasprave koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu na temu situacije u Kazahstanu, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol istaknuo je da je stanje u toj zemlji potrebno sagledati kroz širi geopolitički i energetski kontekst.

 

 

Početkom ove godine došlo je do velikih prosvjeda diljem Kazahstana potaknutih rastom cijena plina koji su potom izrasli u oružane sukobe s mnoštvom poginulih i ranjenih te je u toj zemlji proglašeno izvanredno stanje.

„Nedavno smo svjedočili prosvjedima koji su izbili u Kazahstanu nakon što je Vlada početkom godine znatno povećala cijene plina. Mnogo toga još je nejasno, ali znamo da su prosvjedi započeli u zapadnom Kazahstanu, a nezadovoljstvo građana ubrzo se proširilo na ostatak zemlje i preraslo je u opće prosvjede protiv korupcije, siromaštva i nejednakosti. Skupovi su potom eskalirali u nerede i oružane sukobe te je zabilježen niz slučajeva kršenja ljudskih prava“ – rekao je zastupnik Sokol.

„Do ovih prosvjeda, naftom bogati Kazahstan, jednu od najvećih zemalja svijeta, mnogi su smatrali najstabilnijom državom u nestabilnoj regiji. Od pet srednjoazijskih država koje su stekle neovisnost nakon raspada Sovjetskog Saveza, Kazahstan je daleko najveći i najbogatiji. Veličine je zapadne Europe i leži na velikim zalihama nafte, prirodnog plina, plemenitih metala te je najveći svjetski proizvođač urana, kemijskog elementa koji se koristi  u nuklearnoj energiji“ – nastavio je zastupnik Sokol.

„Eskalacija nezadovoljstva i nastala kriza izazvali su naročitu pažnju dva moćna kazahstanska susjeda - Rusije i Kine. Zemlja većinu svog izvoza nafte plasira u Kinu, a tradicionalno je čvrsto u ruskoj geopolitičkoj sferi interesa“ – rekao je zastupnik Sokol.

Nakon više dana prosvjeda i gotovo pravog rata na ulicama mnogih gradova Kazahstana, režim je polako, uz pomoć Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti koja je poslala vojne snage sastavljene uglavnom od ruske vojske, ponovno uspostavio kontrolu.

„Rusija je time pokazala da je najsnažniji partner sadašnjoj vladi u sprječavanju izbijanja bilo kakve revolucije koja bi mogla ugroziti trenutnu vlast. Shodno tome, sadašnja ili bilo koja buduća vlada u toj zemlji postat će još više ovisna o Kremlju. To pokazuje da Moskva i dalje shvaća prostore bivšeg Sovjetskog Saveza svojim dvorištem, toga moramo biti svjesni i njenu snagu ne smijemo podcjenjivati“ – zaključio je zastupnik Sokol.