×

Identificirano je sedam milijuna maski koje ne zadovoljavaju sigurnosne standarde, moramo zaštiti građane od prevaranata

29.06.2020

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je danas na izvanrednoj sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO). Između ostalog, na Odboru se raspravljalo i o nacrtu Izvješća o sigurnosti proizvoda na jedinstvenom tržištu.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je danas na izvanrednoj sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO). Između ostalog, na Odboru se raspravljalo i o nacrtu Izvješća o sigurnosti proizvoda na jedinstvenom tržištu.

Izvješće još jednom podsjeća kako je jedinstveno tržište jedno od najvažnijih gospodarskih temelja EU te da trgovina robom trenutno generira otprilike četvrtinu BDP-a Unije. No, isto tako napominje kako je kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa pokazala kako nam je potrebna dostupnost, ali i visoka razina sigurnosti svih proizvoda nužnih za zaštitu građana i medicinskog osoblja. Velik dio zaštitne opreme, naime, dolazi iz tzv. trećih zemalja, stoga Izvješće poziva Komisiju i države članice da pojačaju koordinaciju i aktivnosti kako bi se takvi proizvodi bolje kontrolirali.

Posebno zabrinjava podatak kojeg je ranije tijekom razmjene mišljenja s članovima Odbora IMCO iznio povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders. Naime, on je istaknuo kako je kroz sustav brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode Safety Gate/RAPEX identificirano čak sedam milijuna maski koje ne zadovoljavaju sigurnosne standarde te su zbog toga i povučene s jedinstvenog europskog tržišta.

Tu je činjenicu komentirao i hrvatski zastupnik Tomislav Sokol, istaknuvši kako je kriza uzrokovana bolešću COVID-19 dovela do pucanja uobičajenih lanaca opskrbe i velike potražnje za zaštitnom medicinskom opremom zbog čega su se tim poslom u trećim zemljama počele baviti različite sumnjive tvrtke. Dio proizvođača na Dalekom istoku se brzo prebacio na proizvodnju zaštitnih maski kako bi zadovoljio veliku potražnju iz Europe, pritom zanemarivši sigurnosne protokole i certificiranje.

Zastrašujuće zvuči podatak kako je do sada otkriveno čak sedam milijuna maski u Europskoj uniji koje ne zadovoljavaju stroge sigurnosne standarde i, samim time, ne štite adekvatno od virusa. Bojim se i pomisliti koliko ih je još prošlo 'ispod radara' tijekom velike navale za zaštitnom opremom koja je trajala u jeku borbe protiv koronavirusa. EU mora pojačati kontrolu proizvoda koji dolaze na jedinstveno tržište iz 'trećih zemalja', ali i vratiti suverenitet nad proizvodnjom opreme i lijekova jer će se tako najlakše riješiti prevaranata i zaštiti svoje građane – zaključio je nakon rasprave u Odboru Tomislav Sokol.