×

Depopulacija u EU postaje sigurnosni problem, potrebna je posebna strategija

04.10.2022

U sklopu rasprave koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol govorio je na temu rješavanja problema depopulacije uz pomoć kohezijske politike.

„Europska unija suočava se s velikim demografskim izazovima u vidu starenja stanovništva, pada stope nataliteta i iseljavanja iz ruralnih u urbana područja, a sve to ostavlja vidljiv trag u Europi te dugoročno gledajući depopulacija Unije postaje sigurnosno pitanje, ali i problem. Glavni uzroci demografskih promjena koji prisiljavaju stanovnike navedenih područja da odsele, a druge odvraćaju od toga da se dosele su loša zdravstvena i obrazovna infrastruktura, slaba prometna povezanost, nepostojanje širokopojasnog interneta te manje mogućnosti za zaposlenje. Depopulacija predstavlja jedan od temeljnih izazova za naš kontinent te bi pri osmišljavanju i provedbi programa prednost trebalo dati rješavanju tog pitanja“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

Sokol je sklopu rasprave pozvao Komisiju da donese posebnu strategiju za borbu protiv depopulacije te da provede analize i procjene učinaka javnih politika na demografiju. U tom kontekstu, Sokol smatra da je veoma važno da se u sve relevantne programe Unije, a naročito u kohezijsku politiku, uključi poseban proračunski odgovor za preokretanje demografskih trendova u sljedećem financijskom razdoblju.

Isto tako, Sokol je postavio pitanje je li Komisija zadovoljna s primjenom i rasprostranjenošću koncepta pametnih sela u EU te razmišlja li o dodatnoj promociji tog koncepta s ciljem sprječavanja depopulacije.

„Demografija u sebi sadrži sigurnosne, socijalne i ekonomske aspekte te smatram da treba biti temeljna okosnica za sve buduće politike EU, uz zdravstvo. Apeliram na države članice i regionalne vlasti da za rješavanje demografskih izazova koriste instrumente kohezijske politike u najvećoj mogućoj mjeri te da potiču promicanje koncepta pametnih sela i ostalih programa kako bi se u ruralnim područjima zadržalo stanovništvo i privukli mladi ljudi“ – zaključio je zastupnik Sokol.