×

Sokol: Zdravstvo mora biti visoko na listi prioriteta u budućem višegodišnjem proračunu Europske unije

10.11.2020

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol pozvao je na današnjoj sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) na snažnije financiranje zdravstva iz sredstava Europske unije, osobito u kontekstu pandemije.

Kohezijska politika jedan je od osnovnih izvora financiranja zdravstvene infrastrukture, kako u drugim zemljama članicama, tako i u Hrvatskoj. Smatram da je nužno zdravstvo staviti visoko na listu prioriteta u budućem višegodišnjem proračunu, kao bitan i nedjeljiv dio kohezijske politike.“

Zastupnik Sokol zaključio je da je kohezijska politika vrlo važna u osiguravanju jednakog pristupa zdravstvenoj zaštiti svim državljanima EU-a te joj se iz tog razloga mora dati pojačan fokus u nadolazećem proračunu.

            Glavna točka dnevnog reda na današnjoj sjednici bila je razmjena mišljenja s povjerenicom Europske komisije za koheziju i reforme Elisom Ferreirom. Povjerenica Ferreira u svom je uvodnom govoru izjavila da je posebno vidljiv napredak oko pregovora koji se tiču Europskog fonda za regionalni razvoj (European Regional Development Fund), Fonda za pravednu tranziciju (Just transition fund) i Uredbe o zajedničkim odredbama (Common Provisions Regulation). Naime, kada se govori o kohezijskim fondovima, osnovni prijepor je u spajanju održive mobilnosti s ciljevima okolišnih politika, a osvrćući se na Fond za pravednu tranziciju, Ferreira je naglasila da financiranje mora biti usmjereno na promjenu okoliša i iz regionalne i socijalne perspektive.

            Zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol (HDZ/EPP) u svome je obraćanju povjerenici naglasio da postoji nužnost povećanja fleksibilnosti državnih potpora poduzećima u teškoćama. „Rigidna pravila posebno su problematična u projektima koji se tiču istraživanja i razvoja, gdje poduzeća trpe velike troškove u početku, a prihod dolazi tek s kasnije, stoga je vrlo važno da pravila u ovom području postanu mnogo fleksibilnija nego što trenutno jesu.“, izjavio je zastupnik Sokol.

Povjerenica Ferreira osvrnula se na obraćanje Tomislava Sokola, rekavši da je 4.7 milijardi eura uloženo u potpore zdravstvu i zdravstvenim sustavima država članica, a 2.2 milijarde eura za pomoć radnicima i ranjivim skupinama ljudi. Također, slaže se sa Sokolovom idejom fleksibilnije državne pomoći poduzećima u teškoćama, a na njegovu preporuku razmotrit će se trajno povećanje de minimis potpora s 200.000 na 800.000 eura, kao što se trenutno iznimno primjenjuje samo do kraja godine, kao pomoć gospodarstvu uslijed pandemije.