×

Izborili smo se za pravo na popravak, više od tri četvrtine građana EU radije bi popravilo uređaj nego kupilo novi

16.03.2022

U Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača izglasana je Rezolucija o pravu na popravak. Tom rezolucijom Europski parlament nedvojbeno poziva na zakonodavnu uspostavu prava na popravak proizvoda. Jedna je to od inicijativa na kojoj je radio osobno i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO).

'Danas smo izborili veliku pobjedu jer je sada sigurno da pravo na popravak postaje dijelom europskog zakonodavstva. To je i inicijativa na kojoj duže vrijeme radim u Europskom parlamentu u kontekstu Nove potrošačke strategije i Akcijskog plana za kružno gospodarstvo. Potrošači su mi se često žalili da imaju dojam da im se proizvodi pokvare ubrzo nakon isteka garancije. Najviše su se žalili na kvarenje kućanskih proizvoda kao što su perilice za rublje. Uz to često su mi se žalili i na to da im se mobiteli kvare u drugoj ili trećoj godini od kupnje. Problemi s kojim su se potrošači susretali kad bi se odlučili na popravak proizvoda bili su trajanje popravaka, nedostatak zamjenskih dijelova proizvoda, cijena popravka u odnosu na kupnju novog uređaja i nedostupnost servisa za popravak.' - kazao je Sokol i pojasnio koji je značaj rezolucije koja je izglasana u Odboru IMCO.

'Rezolucija koju smo izglasali trebala bi olakšati popravak proizvoda, osigurati dostupnost zamjenskih dijelova proizvoda te omogućiti potrošačima da prilikom kupnje proizvoda dobiju informacije o očekivanom trajanju proizvoda pri njegovoj uobičajenoj uporabi kao i mogućnosti njegovog popravka. Inače, istraživanja su pokazala da bi 77 % potrošača radije popravilo nego zamijenilo neispravan proizvod, a 79 % građana EU-a smatra da bi se od proizvođača trebalo zahtijevati da olakšaju popravak digitalnih uređaja ili zamjenu njihovih dijelova. Upravo zato smo inzistirali na uspostavi prava na popravak proizvoda i sa zadovoljstvom mogu kazati da će već u ovoj godini Europska komisija predložiti zakonski akt koji će uključivati sve naše elemente iz Rezolucije.' - naglasio je Sokol i podsjetio da ih već idući mjesec na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu očekuje rasprava o pravu na popravak proizvoda. Podsjetimo, Sokol je ranije bio i jedan od potpisnika Rezolucije o jedinstvenom punjaču.