×

Sokol: Provedbom Farmaceutske strategije smanjit ćemo cijenu lijekova i vratiti farmaceutsku proizvodnju u Europu

26.11.2020

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol (HDZ/EPP) pozvao je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na zajedničku europsku nabavu lijekova, kako bi se snizile cijene za građane i zdravstvene sustave.

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta zastupnici su raspravljali o Farmaceutskoj strategiji za Europu. Nestašica lijekova dugogodišnji je problem koji se dodatno aktualizirao pojavom trenutne pandemije. Iako je Europska unija najveći svjetski izvoznik farmaceutskih proizvoda, glavni izazov je što se gotovo 80% aktivnih sastojaka za proizvodnju lijekova uvozi iz trećih država. Strategija će se temeljiti na holističkom pristupu usmjerenom na pacijente, kojim će se osigurati opskrba sigurnim i cjenovno pristupačnim lijekovima kako bi se zadovoljile potrebe svih pacijenata i zajamčila održivost zdravstvenih sustava.

Zastupnik Sokol predstavio je istraživanje Farmaceutskog udruženja Europske unije iz 2019. godine koje je obuhvatilo 24 države članice. Istraživanje je pokazalo da svaka četvrta država nema sustav prijave nestašice lijekova i da su njihove ljekarne imale problema s nestašicom lijekova.

"Farmaceutska industrija mora se dovesti i u slabije razvijene krajeve Europske unije kako bismo ostvarili samodostatnost gdje god je to moguće. Da bismo to uspjeli, europska ulaganja putem niza instrumenata, kao što su Obzor, EU za zdravlje, InvestEU, Digitalna Europa i posebno kohezijska politika moraju stvarati sinergije", rekao je Sokol.

Jedan od konkretnih modela buduće europske suradnje kojom možemo sniziti cijene lijekova tiče se pristupa inovativnim lijekovima, koji nisu dostupni prvenstveno jer su skupi. Postoji model koji bi omogućio veću dostupnost skupih lijekova, a to je zajednička europska javna nabava.

"Matematika je jednostavna: ako Europska unija pregovara kao cjelina, pregovaračka pozicija država članica bit će znatno povoljnija, a konačna cijena lijekova za zdravstvene sustave i građane jeftinija. Vrijeme je da zajedničkom nabavom omogućimo niže cijene skupih lijekova, primarno za rijetke bolesti i dječje karcinome", istaknuo je Tomislav Sokol.

Osim toga, zastupnik je istaknuo kako je nužno usmjeriti se na osiguravanje lanaca opskrbe, sustave prijave nestašica, povećanu transparentnost zaliha te jačanje mehanizama za praćenje, upravljanje i izbjegavanje nestašica. Provedba strategije mora osigurati uklanjanje razlika u pristupu i cijeni lijekova te da se ne ponove izvozne restrikcije medicinskih proizvoda protivne europskom pravu i slobodi kretanja roba na unutarnjem tržištu.

"Realizacija ove strategije jedan je od mnogih koraka koje moramo poduzeti da svi građani doista žive u Europskoj zdravstvenoj uniji", zaključio je Sokol.