×

Kohezijska politika nudi pozitivnu gospodarsku perspektivu, podiže kvalitetu života te stvara mogućnosti zapošljavanja

15.09.2022

U sklopu rasprave koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol govorio je na temu kohezijske politike.

„Kohezijska politika mora nastaviti ispunjavati svoju ulogu ključnog instrumenta za smanjivanje regionalnih razlika te ostvarenje solidarnosti unutar Europske unije. Ona se pokazala modernim i fleksibilnim alatom koji se može brzo primijeniti u hitnim situacijama, čemu smo svjedočili tijekom pandemije COVID-19. No s druge strane nije sve idealno te je potrebno spomenuti kašnjenja u pregovorima o Sporazumima o partnerstvu što će utjecati na upravljačka tijela i krajnje korisnike u ovom financijskom razdoblju. Ne smijemo dopustiti da, zbog nedostatka vremena i nedovoljnih administrativnih kapaciteta, predviđena sredstva ostanu nepotrošena“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

„U idućem razdoblju, zelena i digitalna tranzicija će donijeti nove prilike, ali i iziskivati znatne strukturne promjene za koje nisu sve države članice i regije spremne u jednakoj mjeri. U skladu s tim, potrebno je ulagati u infrastrukturu i ljude, odnosno u njihove vještine da bi građani, a naročito oni koji žive u ruralnim područjima, na što lakši način podnijeli navedene promjene. Ovdje bih spomenuo koncept pametnih sela, kojim su predviđene investicije u digitalnu i prometnu infrastrukturu, nove tehnologije, obrazovne i zdravstvene usluge, u svrhu poboljšanja kvalitete života u ruralnim područjima. Cilj je omogućiti stanovnicima ruralnih područja one sadržaje koji postoje u gradovima i na taj način učiniti sela privlačnim prostorom za život te spriječiti njihovu depopulaciju i propadanje“ – naglasio je zastupnik Sokol.

Podsjetimo, Komisija je krajem kolovoza ove godine usvojila Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom za financijsko razdoblje 2021. - 2027., utvrđujući strategiju ulaganja u iznosu od 9 milijardi eura za financiranje kohezijske politike. Novim Sporazumom otvoren je put novim prilikama za jače ulaganje u razvoj hrvatskih regija, u slabije razvijena područja i jačanje gospodarstva uz ulaganja u kvalitetnije javne usluge zdravstva, znanosti i obrazovanja te socijalne zaštite.

„Kohezijskim sredstvima financirana je izgradnja Pelješkog mosta koji je svjetski biser Dubrovnik spojio s ostatkom Hrvatske odnosno Europske unije. To predstavlja krunu i najvidljiviji rezultat devetogodišnjeg hrvatskog članstva u EU. Jačajmo dalje kohezijsku politiku, kako bismo takvim projektima i dalje spajali Europu i sve njene građane“ – zaključio je zastupnik Sokol.