×

Rješavanje problema izbornog zakona ključno je za stabilnost Bosne i Hercegovine

08.03.2022

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu danas je održana rasprava o stanju u Bosni i Hercegovini. U raspravi je sudjelovao i zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol. S plenarne govornice Sokol se snažno zauzeo za zaštitu prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog te je pozvao na žurnu izmjenu izbornog zakona s ciljem da se osigura legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednak način.

'Stabilnost Bosne i Hercegovine bitna je za održavanje mira i sigurnosti na području jugoistočne Europe. Da bi se osigurala stabilnost u toj državi prioritet je prevladati političku krizu u kojoj se Hrvatima kao konstitutivnom narodu nameću nelegitimni predstavnici na razini Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. To je moguće jedino i isključivo žurnom izmjenom izbornog zakona koja će osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH kojemu je uskraćeno političko pravo koje nije uskraćeno niti jednom drugom narodu u Europi – da sam bira svoje političke predstavnike. To pravo priznato je i odlukom Ustavnog suda BiH koja se, nažalost, ne primjenjuje. Ključno je dakle da se reformom izbornog zakona osigura legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednak način kao što je slučaj i u Belgiji i zaustavi hegemonija najbrojnijeg naroda. Skandalozno je da neki zastupnici ovdje u Parlamentu negiraju to temeljno pravo koje imaju primjerice narodi u Belgiji poput Nijemaca. Pitanje zaštite Hrvata u Bosni i Hercegovini - koji su praktički svi građani Europske unije, pitanje je očuvanja temeljnih europskih vrijednosti, poput vladavine prava, ali i ključ stabilnosti BiH i ovog dijela Europe!' - kazao je Sokol.

Podsjetimo, o stanju u Bosni i Hercegovini raspravljalo se na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta i krajem studenog prošle godine. Europski parlament prepoznao je tada europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, a zastupnik Sokol i tom se prilikom beskompromisno založio za izmjenu izbornog zakona i ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog.