×

Europska unija postaje svjetski predvodnik u reguliranju internetskih platformi

14.12.2021

Na plenarnom zasjedanju koje se održava u Strasbourgu, zastupnici su danas raspravljali o Izvješću o Aktu o digitalnim tržištima (DMA). Ovim zakonodavnim prijedlogom regulira se poslovanje velikih digitalnih platformi u Europskoj uniji, a kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), u izradi Izvješća sudjelovao je i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

‘Još kao izvjestitelj za politiku tržišnog natjecanja u Odboru IMCO upozoravao sam na to da novčane kazne nisu dostatna sankcija za povredu pravila poslovanja jer ne odvraćaju digitalne gigante od opetovane zlouporabe dominantnog tržišnog položaja. Dokaz tome je i činjenica da je u razdoblju od 2017. Europska komisija u tri navrata izrekla Googleu kazne zbog kršenja protumonopolskih pravila Unije u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi eura. Međutim, očito se nekim subjektima više isplati plaćati visoke novčane kazne nego se uskladiti s europskim pravilima o tržišnom natjecanju. Takva praksa poslovanja nedopustiva je i njome sada stajemo na kraj.’ - kazao je Sokol i pojasnio da je regulator do sada mogao reagirati tek nakon što digitalna platforma počini povredu tržišnog natjecanja, a da suprotno tome, novi zakon stvara snažan mehanizam prethodne kontrole koji će se odnositi na udjelom najznačajnije subjekte na digitalnom tržištu kao što su Google, Apple, Meta, Microsoft, Amazon i Booking.

‘Još jedan problem do sada bio je i taj što su velike digitalne platforme zloupotrebljavale dominantan položaj na tržištu i tako uvjetovale poslovanje manjim kompanijama. Na taj način sprječavale su inovacije. Ovim zakonom želimo i osnažiti europske digitalne platforme. Naime, od 10.000 internetskih platformi, koliko ih sudjeluje na digitalnom tržištu Europske unije, sedam najvećih platformi ostvaruje čak 69 posto ukupnog prihoda u ovom sektoru. Takva situacija postala je neodrživa. Također, ovim zakonom Europska unija postaje svjetski predvodnik u reguliranju poslovanja digitalnih platformi, baš kao što je to svojevremeno postala u zaštiti osobnih podataka.’ - zaključio je Sokol koji idući tjedan kao dio delegacije Europskog parlamenta putuje u Sjedinjene Američke Države gdje će američkim kolegama predstaviti ovaj važan zakonodavni akt.