×

Sustavna kampanja protiv cijepljenja na društvenim mrežama izravno utječe na broj oboljelih

06.10.2021

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje se održava u Strasbourgu, zastupnici su kasno sinoć raspravljali o dezinformiranju i ulozi društvenih platformi u širenju lažnih vijesti. Rasprava je to koja je uslijedila nakon što su zastupnici u ime Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (INGE), uputili pitanje za usmeni odgovor Europskoj komisiji o koracima koje namjerava poduzeti kako bi se suzbilo širenje lažnih vijesti putem društvenih platformi. U raspravi je sudjelovao i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO).

‘Paralelno s izbijanjem pandemije, svijet je pogodila i infodemija, odnosno poplava netočnih informacija plasiranih s ciljem stvaranja panike među građanima. Nažalost, svakodnevno svjedočimo sustavnoj kampanji koja se protiv cijepljenja provodi na društvenim mrežama, širenjem lažnih informacija, što izravno utječe na broj cijepljenih i oboljelih. Znajući da je cijepljenje najbolje javnozdravstveno oružje protiv COVIDA-19, moramo stvoriti protokole koji će omogućiti filtriranje netočnih i uklanjanje ilegalnih sadržaja sa društvenih mreža.’ - upozorio je Sokol u svome govoru te je podržao inicijativu kojom se planira postrožiti odgovornost internetskih platformi za sadržaj koji se na njima objavljuje.

‘Pozdravljam Akt o digitalnim uslugama kao važan ali ne i dovoljan instrument za suzbijanje lažnih informacija na internetskim platformama. Radi se o dubokom problemu čije rješavanje obuhvaća i kazneno pravo, medijsko zakonodavstvo, odnose s trećim državama, ali i obrazovni sektor koji mora oblikovati nove generacije koje će biti u stanju razlučiti točne informacije od dezinformacija. Pri tome moramo spriječiti cenzuru i korištenje društvenih mreža u svrhu promoviranja jedne ideološke opcije.’ - kazao je Sokol.

Podsjetimo, Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) čiji je Sokol član vodeći je parlamentarni odbor u zakonodavnom postupku donošenja paketa o digitalnim uslugama koji osim Akta o digitalnim uslugama obuhvaća i Akt o digitalnim tržištima.