×

Sokol poziva potrošače na oprez: Ne nasjedajte na lažne informacije prilikom kupovine na internetu!

14.04.2020

Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) doc.dr.sc. Tomislav Sokol sudjelovao je danas u razmjeni mišljenja s europskim povjerenikom za pravosuđe Diderom Reyndersom.

Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) doc.dr.sc. Tomislav Sokol sudjelovao je danas u razmjeni mišljenja s europskim povjerenikom za pravosuđe Diderom Reyndersom. Tom prilikom zastupnik Sokol još jednom pozvao je na koordinirano poduzimanje djelotvornih mjera za suzbijanje prijevara kod kupovine na internetu. Naime, zbog uvođenja mjera ograničavanja kretanja radi suzbijanja pandemije uzrokovane bolešću COVID-19, potrošači sve više kupuju proizvode putem internetskih platformi što pojedinci, željni zarade, nastoje iskoristiti.

„Sve češće bilježe se situacije u kojima trgovci zloupotrebljavaju povjerenje potrošača pa putem interneta oglašavaju i prodaju različite proizvode kojima se navodno liječi ili sprječava zaraza. Tako je, primjerice, talijansko regulatorno tijelo blokiralo internetsku platformu na kojoj je sasvim neutemeljeno reklamiran preparat s aktivnim antiviralnim sastojcima za HIV uz tvrdnju da je to lijek za COVID-19“, ističe Sokol te dodaje da je prioritet zaštititi europske potrošače u ovim osjetljivim okolnostima te zajamčiti sigurno internetsko okruženje bez opasnosti od nezakonitih praksi koje mogu ugroziti zdravlje potrošača.

„Direktivom o nepoštenoj poslovnoj praksi i Direktivom o elektroničkoj trgovini štite se europski potrošači od zavaravajućih i nepoštenih trgovačkih postupanja, stoga ću i dalje inzistirati na njihovoj strogoj provedbi“, zaključuje Sokol.

Podsjećamo, zastupnik Sokol među prvima se putem Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) založio za osiguranje europskog suvereniteta u proizvodnji lijekova kako bi se europske potrošače zaštitilo od nestašice lijekova.