×

Alternativa cijepljenju i COVID potvrdama je lockdown

25.11.2021

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje se ovog tjedna održava u Strasbourgu, zastupnici su jučer raspravljali o ulozi Europske unije u procjepljivanju svjetskog stanovništva. Radi se o tematskoj raspravi koja je na dnevni red uvrštena kao aktualna tema od velikog interesa za politiku Europske unije. U plenarnoj raspravi sudjelovao je i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji u svome govoru nije propustio pozvati građane na odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera

‘Koristim ovu priliku da još jednom pozovem sve naše sugrađane da svoje povjerenje daju znanosti, a ne onima koji lažnim informacijama žele manipulirati ranjivim društvenim skupinama. Oni koji šire lažne informacije, a čuli smo ih danas i ovdje, odgovorni su za smrt ljudi koji zbog njihovih laži odbiju cijepljenje. Cijepljenje je najdjelotvornija javnozdravstvena mjera, a njime ne samo da štitimo sebe i svoje bližnje već rasterećujemo i zdravstveni sustav. Tako omogućujemo onima kojima je to potrebno da dobiju pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu skrb. S druge strane, necijepljenjem riskiramo uvođenje novog, strogog zatvaranja koji nikome nije u interesu. Treba jasno reći: alternativa cijepljenju i COVID potvrdama je lockdown, to svima mora biti jasno.’ - kazao je Sokol.

‘Europska unija temelji se na solidarnosti, a ona ne prestaje na njezinim granicama. Najveći smo svjetski izvoznik cjepiva pri čemu u treće države izvozimo svako drugo cjepivo proizvedeno u EU. Cijepljenjem ostatka svijeta smanjujemo kolanje virusa koje bi moglo dovesti do stvaranja novih, još zaraznijih sojeva. Važno je istaknuti da smo zahvaljujući pravima intelektualnog vlasništva u rekordnom roku razvili sigurna i djelotvorna cjepiva koja smo danas u  mogućnosti dijeliti s ostatkom svijeta. Njihova zaštita ni u kojem slučaju ne smije biti dovedena u pitanje, jer bez njih nema medicinskih inovacija koje su nam nasušno potrebne.

COVID-19 nepredvidiva je bolest koja zahtijeva zajednički i koordinirani odgovor temeljen na solidarnosti. Europska unija to je odavno shvatila, a sada je vrijeme da nam se u solidarnosti dodatno pridruže i ostale svjetske sile!’ - zaključio je Sokol.