×

Sokol: Ugovorima o kupnji cjepiva na transparentan način osigurana su buduća cjepiva za građane Hrvatske, isto kao i Njemačke i Francuske

12.11.2020

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol (HDZ/EPP) iz ureda Europskog parlamenta u Zagrebu sudjeluje na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj je jedna od važnijih tema transparentnost kupnje i dostupnosti cjepiva protiv bolesti COVID-19. 

Ovaj tjedan svjedočili smo potencijalno povijesnoj vijesti da je cjepivo protiv COVID-19 gotovo pa spremno. U srijedu je Europska komisija odobrila ugovor s farmaceutskim tvrtkama Pfizer i BioNTech za kupnju do 300 milijuna doza njihovog cjepiva protiv koronavirusa.

- Ugovorima o kupnji cjepiva na transparentan način osigurana su buduća cjepiva za građane Hrvatske, isto kao i Njemačke i Francuske. Europa je ujedinjena i ostat će ujedinjena. Prioritet pri cijepljenju imat će naši najranjiviji građani te se iskreno nadam da ćemo uskoro pobijediti ovu pandemiju, izjavio je Sokol.

Ovim četvrtim ugovorom Europa je svojim građanima osigurala široku lepezu kandidata za cjepivo, od kojih je većina u fazi naprednih ispitivanja. Što se tiče transparentnosti nabave budućih cjepiva, zastupnik Sokol istaknuo je da svi želimo brzo i sigurno rješenje, a koje je ujedno transparentno.

- Pregovori i ugovori koje je Komisija zaključila u potpunosti su u skladu s propisima te su izvrstan primjer brige za vlastitu populaciju. Postignut je pravi balans između zaštite zdravlja populacije s jedne strane te brzine, transparentnosti i odgovornosti s druge strane, izjavio je Sokol.

Zastupnik Sokol upozorava da je Svjetska zdravstvena organizacija protivljenje cijepljenju proglasila jednom od deset prijetnji globalnom zdravlju u 2019. godini. Protivljenje cijepljenju odnosi se na kasno prihvaćanje ili odbijanje cjepiva unatoč dostupnosti usluga cijepljenja.

- Moramo se koristiti svim raspoloživim instrumentima da bismo se borili protiv toga. Borba protiv fake newsa i širenja straha je opasna te moguće smrtonosna. Recimo, Program EU4Health može podržati akcije usmjerene na osiguravanje jednakog pristupa cjepivima za sve građane EU, borbu protiv dezinformacija i poboljšanje povjerenja u cjepiva, zaključio je Sokol.

Neovisno o ovoj odličnoj vijesti o visokoj učinkovitosti cjepiva, zastupnik napominje da nije vrijeme za opuštanje te da moramo ostati odgovorni i oprezni.