×

Uoči Crnog petka pozivam potrošače na dodatan oprez pri kupovini

24.11.2022

Ususret Crnom petku kada se diljem Europske unije i svijeta potrošačima nude različiti proizvodi i usluge po navodno povoljnijim cijenama, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a za novu Direktivu o potrošačkim kreditima i član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) pozvao je potrošače na povećan oprez prilikom obavljanja kupovine, naročito putem interneta.

'Internet trgovina bilježi značajan porast i očekuje se da će trend kupovine na internetu nastaviti rasti. Podaci govore da je prošle godine 70 % korisnika interneta obavljalo kupnju online. Potrošači su putem interneta najčešće kupovali odjeću i obuću te naručivali isporuku hrane i kućnog namještaja. Nesporno je da internetska trgovina ima brojne pozitivne strane, međutim potrošači su na internetu nerijetko žrtve različitih prijevara. Zato je važno uoči Crnog petka pozvati potrošače na dodatan oprez pri kupovini, naročito putem interneta. Važno je uvjeriti se da se kupnja obavlja sigurnim načinom i na pouzdanoj platformi, a svakako je korisno prilikom kupnje obratiti pozornost na cijene proizvoda prije i nakon sniženja čime se može izbjeći mogućnost prijevare. Skrećem pozornost i na to da potrošači imaju zakonsko pravo jednostranog raskida ugovora u roku od 14 dana. Dakle, ako prilikom utvrđivanja obilježja i funkcionalnosti proizvoda potrošač utvrdi da taj proizvod ne odgovora njegovim ili njezinim potrebama, može bez navođena razloga iskoristiti svoje pravo na jednostran raskid.' - zaključio je Sokol.

Podsjećamo, doc. dr. sc. Tomislav Sokol izvjestitelj je Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu za nova pravila o potrošačkom kreditiranju. Novim pravilima povećat će se zaštita potrošača pogotovo kod najrizičnijih kreditnih proizvoda kao što su prekoračenja na tekućim računima ali će se i zabraniti uznemiravanje potrošača od strane agencija za naplatu potraživanja.