×

Medicines of Europe i promicanje digitalizacije u zdravstvenim sustavima

24.03.2020

Zastupnik dr.sc. Tomislav Sokol se u studenom 2019. godine sastao s predstavnicima farmaceutske udruženja Medicines for Europe.

Zastupnik dr.sc. Tomislav Sokol se u studenom 2019. godine sastao s predstavnicima farmaceutske udruženja Medicines for Europe. Vođeni zajedničkom brigom o nejednakom pristupu javnom zdravstvu za pacijente diljem Europe, razgovaralo se o mogućnostima za poboljšanje zakonodavnog okvira kao i promicanju digitalizacije u zdravstvenim sistemima čime bi se povećala učinkovitost istih te bi se pacijentima olakšao sami proces donošenja odluka. Prihvaćanjem te edukacijom o digitalizaciji u zdravstvu unaprijedila bi se i stručnost europskih medicinskih stručnjaka što je u ovom kontekstu predstavlja jedan od vodećih prioriteta.

Medicines for Europe predstavljaju farmaceutske tvrtke koje opskrbljuju najveći udio lijekova u Europi i kao takvi su glas generičke i biološke industrije s velikom dodanom vrijednošću. Kao vodeći partner za bolju zdravstvenu zaštitu, cilj organizacije je povećati zdravlje i dobrobit svih Europljana boljim pristupom visokokvalitetnim lijekovima. Portfelj pokriva 80% područja terapije i na taj način osigurava održivost europskih zdravstvenih sustava za buduće generacije.

Članovi pružaju osnovne lijekove na koje se europski pacijenti, zdravstveni radnici i zdravstveni sustavi oslanjaju u liječenju najobilnijih i kroničnih bolesti koje pokrivaju širok raspon bolesti od kardiovaskularnog, dijabetesa i raka. Bolji pristup najučinkovitijim terapijama znači da milijuni više pacijenata postaju bolji i žive duže, dok se nejednakosti u zdravstvu smanjuju.

Sada isporučuju preko 67% svih lijekova u Europi, a tijekom posljednjih deset godina generički lijekovi povećali su pristup lijekovima za više od 100% u 7 ključnih terapijskih područja. Samo za liječenje visokog krvnog tlaka gotovo 50 milijuna pacijenata svakodnevno uzima generičke tablete, a 20 milijuna ljudi u Europi sada liječi dijabetes generičkim lijekovima.

Medicines for Europe kroz svoj slogan #Together4Health predstavlja temeljna 4 stupa na kojima se,  smatraju, treba temeljiti  zdravstvena politika – jednak pristupn za sve europljane, odgovorna industrija u odgovarajućem regulatornom okviru, vodstvo u proizvodnji ljekova, osnaživanjem zdravstvene zajednice poboljšanjem postojećih terapija.

Postignut je zaključak kako bi Europska unija trebala imati ključnu ulogu u oblikovanju zdravstvene politike te je zato bitno razmotriti promjenu trenutnih zakona koji primoravaju proizvođače da presele svoje poslovanje. Na taj način se može stvoriti plodno tlo za održivi farmaceutsko industrijski ekosustav koji će dodatno stimulirati europsku industriju. Zaključno, dogovoreno je kako će predstavnici Medicines for Europe i zastupnik dr.sc. Tomislav Sokol nastaviti suradnju do postizanja svih zajedničkih ciljeva.