×

Osnivanje odbora za rak važan je korak u preveniranju ove bolesti

19.06.2020

Zastupnik u Europskom parlamentuTomislav Sokol podržao je inicijativu osnivanja Posebnog odbora za borbu protiv raka. To je bilo jedno od ključnih predizbornih obećanja EPP grupacije te su odmah po početku zasjedanja Europskog parlamenta ovu nepravedno zapostavljenu temu stavili na sami vrh liste prioriteta.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol podržao je inicijativu osnivanja zajedničkog Parlamentarnog odbora za borbu protiv raka. To je bilo jedno od ključnih predizbornih obećanja EPP grupacije te su odmah po početku zasjedanja Europskog parlamenta ovu nepravedno zapostavljenu temu stavili na sami vrh liste prioriteta. - Ostvarili smo naše predizborno obećanje. Sada je došlo vrijeme da ujedinimo snage u borbi protiv raka. Ovo više nije samo stranački problem, ovo je sada problem Europske unije- rekao je Manfred Weber, predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) tijekom konferencije za medije povodom osnivanja odbora.

Zastupnik Sokol od samih početaka se zalaže za osnivanje odbora za rak s obzirom na to da su mu zdravstvene teme u fokusu interesa i rada u Europskom parlamentu. Od samog početka mandata zalaže se za veću dostupnost zdravstvene zaštite i povećanje kvalitete pružanja zdravstvenih usluga, a rak definitivno pripada u tu kategoriju kao jedan od najvećih uzroka smrti u Europskoj uniji. Naime, od njega godišnje umire više od 9 milijuna ljudi te ne postoji država koju ova pošast zaobilazi. - Veliki je uspjeh što smo nametnuli ovu temu koja je do sad bila nepravedno zapostavljena. Osnivanje ovog odbora pomoći će podizanju svijesti o ovoj smrtonosnoj bolesti, koja ranim otkrivanjem u gotovo polovici slučaja može biti prevenirana. Predložili smo i povećanje financiranja istraživanja te liječenja kako bismo smanjili razlike koje trenutno postoje među zemljama članicama- zaključio je Sokol.