×

Zastupnik Sokol s predstavnicima Europskog društva za medicinsku onkologiju

24.03.2020

Dana 14. siječnja 2020. zastupnik dr.sc. Tomislav Sokol održao je sastanak s predstavnicima organizacije European Society for Medical Oncology (ESMO) u svrhu rješavanja velikog problema karcinoma koji godišnje odnosi sve više života.

Dana 14. siječnja 2020. zastupnik dr.sc. Tomislav Sokol održao je sastanak s predstavnicima organizacije European Society for Medical Oncology (ESMO) u svrhu rješavanja velikog problema karcinoma koji godišnje odnosi sve više života.

ESMO je posvećen pružanju najbolje skrbi osobama oboljelim od raka, poticanjem integrirane skrbi o raku, pružanjem podrške onkolozima u njihovom profesionalnom razvoju i zalaganjem za održivu skrb o karcinomu širom svijeta. ESMO je vodeća profesionalna organizacija za medicinsku onkologiju. S više od 25 000 članova koji predstavljaju stručnjake za onkologiju iz preko 160 zemalja svijeta, ESMO je referentno društvo za obrazovanje i informacije o onkologiji. Osnovan 1975. godine, ESMO ima je baziran u Europi ali s globalnim dosegom. ESMO je dom za sve dionike koji se bave onkologijom povezuje profesionalce s raznolikom stručnošću i iskustvom. Obrazovanje i informacijski resursi podržavaju integrirani multiprofesionalni pristup skrbi o karcinomu s gledišta medicinske onkologije. ESMO nastoji izbrisati granice u skrbi o raku, bilo da se radi o zemljama ili specijalitetima, i provodi svoju misiju u onkologiji širom svijeta.

Ciljevi organizacije ESMO su prvenstveno poboljšati kvalitetu prevencije, dijagnoze, liječenja, potporne i palijativne skrbi, kao i praćenja bolesnika sa malignim bolestima, unaprijediti onkološku umjetnost, znanost, priznanje i praksu, širiti znanja oboljelima od raka i javnosti, educirati i obučiti ljude uključene u kliničku njegu i istraživanje raka, osigurati visok standard kvalifikacije medicinskih onkologa unutar multidisciplinarnog tima te promicati jednak pristup optimalnoj skrbi za rak za sve oboljele od karcinoma.

Kako bi postigli svoje ciljeve ESMO se zalaze za reviziju regulacije lijekova, uvođenje HTA regulacije (Health Technology Assessment), alokaciju resursa u istraživanje rijetkih bolesti te sudjelovanje u izradi europskog programa za suzbijanje karcinoma.

Po završetku sastanka je ustanovljeno kako će se suradnja između ESMO-a i zastupnika nastaviti u svrhu što boljeg osiguranja zdravlja pacijenata i razvijanja tehnologije koja će pomoći u najvećoj mjeri pacijentima s rakom kroz rad zastupnika u Europskom parlamentu.