×

Konferencija o borbi protiv raka

10.12.2019

S kolegom zastupnikom Nicom Ștefănuțom zastupnik Sokol je organizirao konferenciju o borbi protiv raka.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i rumunjski Nicolae Stefanuta organizirali su konferenciju o budućnosti liječenja raka u Europskoj uniji. Upravo je borbu protiv raka među ključne političke prioritete stavila i Ursula Von der Leyen, predsjednica Europske komisije, zbog čega je na konferenciji sudjelovala i nova povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides. Uz nju i zastupnike, sudjelovali su još i pomoćnica hrvatskog ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković te direktorica Udruženja europskih liga protiv raka Wendy Yared.

Sudjelovanje na konferenciji bio je prvi javni nastup povjerenice Kyriakides od stupanja na dužnost u kojem je istaknula kako i zbog osobnog iskustva zna što je borba protiv ove zloćudne bolesti. Naime, Kyriakides je i sama preboljela rak dojke, a na rodnom Cipru poznata je po sudjelovanju u aktivnostima podizanja svijest o pomoći oboljelima. U uvodnom predavanju Kyriakides je istaknula kako je pristup odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi pravo svih građana EU koje se ne smije pretvoriti u luksuz i to kod svih bolesti, ne samo raka. Istaknula je kako je upravo to vrijednost za koju će se zalagati tijekom svog mandata, a posebno je naglasila nastavak svoje borbe protiv raka dojke. – Rak je jedan od vodećih uzroka smrtnosti u EU. Zadnjih godina svjedočili smo velikom napretku u prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju raka, ali, nažalost, ne u svim europskim zemljama jednako. Upravo zbog toga ćemo donijeti Europski plan za borbu protiv raka temeljen na holističkom pristupu. Radit ćemo na boljoj implementaciji postojećih mjera, ali i donošenju novih. Maksimizirat ćemo digitalizaciju u zdravstvu, ali i raditi na tome da se makne stigma s oboljelih. Upogonit ćemo sve resurse koji su nam na raspolaganju da napravimo stvarnu promjenu  – istaknula je Kyriakides, dodavši kako će također zalagati za kvalitetniju palijativnu skrb na razini EU.

Na bolju prekograničnu zdravstvenu zaštitu je u raspravi pozvao i zastupnik Tomislav Sokol, dodavši kako je upravo to jedna od mjera čiju bolju provedbu novi saziv Komisije mora dodatno poduprijeti. Na nju se nastavlja i iznimno važna nova digitalna zdravstvena politika. Sokol je također istaknuo kako ne postoji pojedinac koji se nije susreo s ovom zloćudnom bolesti. – Svi znamo nekoga tko je obolio od karcinoma, a mnogi od nas su imali i osobna iskustva. EU se mora baviti pitanjima koja su važna za njezine građane, a nema važnije stvari od zdravlja. Snažno ću se zalagati za implementaciju novog Europskog plana za borbu protiv raka jer je riječ o pošasti modernog doba koju možemo zaustaviti samo zajedničkom borbom. Već u ovom sazivu moramo smanjiti nejednakosti u liječenju raka između europskog istoka i zapada – rekao je Sokol.

Hrvatska se ubraja u negativne europske primjere u liječenju raka i u samom je vrhu po smrtnosti od malignih bolesti, što je u raspravi istaknula i pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković. Ona je također iznijela procjenu kako će do 2050. godine čak 50 tisuća hrvatskih građana oboljeti od neke maligne bolesti. Stoga će Hrvatska i nadolazeće predsjedanje Vijećem EU iskoristiti kako bi oblikovala raspravu oko budućnosti zajedničke europske borbe protiv raka.