×

Sastanak s udruženjem MoE o generičkim lijekovima i povećanju pristupa zdravstvenoj skrbi

04.05.2020

Zastupnik Sokol se sastao s delegatima grupe Medicines for Europe, koja predstavlja udruženje europskih farmaceutskih industrija generičkih lijekova, biosličnih lijekova (biosimilara) i lijekova s dodanom vrijednošću.

Zastupnik Sokol se sastao s delegatima grupe Medicines for Europe, koja predstavlja udruženje europskih farmaceutskih industrija generičkih lijekova, biosličnih lijekova (biosimilara) i lijekova s dodanom vrijednošću. Na sastanku se raspravljalo o važnosti promicanja korištenja ove tri kategorije lijekova u svrhu osiguranja bolje i održivije politike zdravstvene zaštite. Naime, europski zdravstveni sustav je suočen s mnogim izazovima poput starenja populacije, proračunskih ograničenja i sve većih troškova zdravstvene zaštite. Ovi izazovi stavljaju veliki pritisak na zdravstveni sustav, što u konačnici utječe na kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite građanima. Medicines for Europe vidi rješenje ovog složenog problema u promicanju korištenja generičkih lijekova, biosimilara i lijekova s dodanom vrijednošću. Ovi lijekovi imaju potencijal znatno povećati pristup lijekovima bez povećanja ukupnih troškova liječenja, te mogu igrati značajniju ulogu u poboljšanju tretmana i ishoda. 

Vijeće Europske unije i Europski parlament su prepoznali potencijal generičkih lijekova u povećanju pristupa zdravstvenoj skrbi i osiguravanju održivosti europskih zdravstvenih sustava. Primjerice, dva puta više pacijenata je bilo moguće liječiti bez povećanja troškova liječenja zahvaljujući generičkim lijekovima. Bez generičkih lijekova trošak bi porastao na dodatnih 100 BN eura svake godine. No, želja za smanjenjem troškova mora biti uravnotežena s potrebom da se osigura ekonomska održivost industrije. Potrebno je pošteno i održivo političko i regulatorno okruženje, kako bi industrija mogla nastaviti proširivati svoj portfelj generičkih proizvoda.

Nadalje, svaka od ove tri kategorije lijekova imaju i mnoge specifične prednosti za rješavanje kompleksnih izazova. Primjerice, rast tržišnog udjela generičkih lijekova građanima bi mogao povećati pristup zdravstvenoj zaštiti. Trenutno generički lijekovi predstavljaju samo oko 4% proračuna za zdravstvo, ali pomažu u liječenju 80% pacijenata. Biosimilari sadržaju biološki aktivnu supstancu i omogućuju pacijentima bolje pravo na izbor. Oni liječe kronična i akutna stanja, poput, među ostalim, dijabetesa, reumatoidnog artritisa, raka i psorijaze. Sve više i više biosimilara izlazi na tržište - pružatelji zdravstvenih usluga i osiguratelji trebaju učiniti mnogo više kako bi osigurali da ih zdravstveni sustavi prihvaćaju kao način za povećanje pristupa, koji može biti i više nego udvostručen korištenjem biosličnih lijekova. Lijekovi s dodanom vrijednošću koriste postojeće molekule na nov i inovativan način koji odgovara potrebama zdravstvene zaštite i omogućuje značajna poboljšanja u sustavu. Ovi su lijekovi iznimno učinkoviti u liječenju astme, kronično opstrukcijske bolesti pluća, raka, neuroloških stanja, dijabetesa i pedijatrijskih stanja. 68 milijuna pacijenata boluje od ovih stanja, a to rezultira ogromnim troškovima za zdravstveni sustav i društvo. Cilj je lijekova s dodanom vrijednošću poboljšati pridržavanje pacijenata i smanjiti boravak u bolnici. Stoga donositelji politika moraju bolje razumjeti ulogu koju lijekovi s dodanom vrijednošću mogu igrati u poboljšanju zdravstvenih ishoda.

U svrhu promicanja bolje zdravstvene zaštite za građane diljem Europske unije je bitno prepoznati puni potencijal ove tri kategorije lijekova, te se još mnogo toga može učiniti u promicanju njihove šire uporabe. Zastupnik Sokol je, prepoznajući važnost ove teme, najavio daljnju suradnju s grupom Medicines for Europe.