×

Sokol pozvao na korištenje svih dostupnih alata u borbi protiv raka: 'Na zdravlje moramo gledati kao na ulaganje, a ne trošak!'

12.10.2020

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol sudjelovao je na sjednici Posebnog odbora za borbu protiv raka Europskog parlamenta čiji je prioritet smanjiti razlike u liječenju te razmotriti mjere za jačanje pristupa raku u svakoj ključnoj fazi bolesti: prevenciji, dijagnozi, liječenju, životu osoba koje su preboljele rak te palijativnoj skrbi.  Rana prevencija, pružanje kvalitetne zdravstvene skrbi na području cijele Unije te predlaganje zakonskih okvira kako bi oboljelima i ozdravljenima proces od detekcije do ponovne društvene integracije prošao što bezbolnije moji su glavni ciljevi kao člana ovog Odbora - naglasio je Sokol.

 

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol (HDZ/EPP) sudjelovao je na sjednici Posebnog odbora za borbu protiv raka Europskog parlamenta čiji je prioritet smanjiti razlike u liječenju te razmotriti mjere za jačanje pristupa raku u svakoj ključnoj fazi bolesti: prevenciji, dijagnozi, liječenju, životu osoba koje su preboljele rak te palijativnoj skrbi.

Zastupnici su na sjednici održali saslušanje izvjestiteljice Odbora Véronique Trillet-Lenoir te su raspravljali o budućem radu Odbora.

Rana prevencija, pružanje kvalitetne zdravstvene skrbi na području cijele Unije te predlaganje zakonskih okvira kako bi oboljelima i ozdravljenima proces od detekcije do ponovne društvene integracije prošao što bezbolnije moji su glavni ciljevi kao člana ovog Odbora - naglasio je Sokol nadodavši kako je upravo zdravstvo područje u kojem može dati svoj maksimalan profesionalni doprinos budući da su zdravstvene teme usko povezane uz njegovo područje interesa.

Sokol će se posebno truditi predlagati poboljšanja glede prekogranične zdravstvene skrbi kako bi pacijenti mogli posjetiti liječnike specijaliste koji su najprikladniji za njihovu terapiju, bez nametanja nepotrebnih opterećenja. Također, Sokol je predložio pojačano i ciljano financiranje zdravstvene infrastrukture putem kohezijske politike kojom bi se omogućila uspostava medicinskih centara izvrsnosti na razini Europe. To bi značilo da bi pojedine ustanove koje su već vrhunske u pojedinoj vrsti zahvata postale centri u kojima bi se takvo liječenje pružalo građanima iz cijele Europske unije.

Osim toga, Sokol je na sjednici naglasio i mehanizam europskog semestra, zajedničku javnu nabavu skupih lijekove te potrebu uklanjanja diskriminacije osoba koje su preboljele rak pri budućem zapošljavanju ili dobivanju kredita.

- Europska unija raspolaže zakonodavnim i financijskim instrumentima koje može već sada uporabiti kako bi se poboljšala europska perspektiva u borbi protiv ove pošasti modernog doba. Na zdravlje moramo gledati kao ulaganje, a ne kao trošak - zaključio je Sokol.

Inače, Poseban odbor za borbu protiv raka procjenjivat će kako najbolje poduprijeti istraživanja za jačanje prevencije, dijagnosticiranja, liječenja i inovacija. Razmotrit će i kako pomoći neprofitnim kliničkim ispitivanjima kako bi se poboljšalo liječenje u područjima koja farmaceutska industrija ne istražuje jer nisu dovoljno profitabilna. Možda najvažnije od svega, Poseban odbor za borbu protiv raka održavat će saslušanja i posjećivati druge institucije Europske unije, relevantne agencije, kao i druge međunarodne i nacionalne institucije, nevladine organizacije i industrijske sektore, sve kako bi preporučio načine na koje bi se posebna sredstva EU-a trebala mobilizirati u svrhu postizanja visoke razine zaštite ljudskog zdravlja na temelju pristupa usmjerenog na pacijente.