×

Sokol: Turska žonglira ljudskim sudbina, riječ je o napadu na EU

10.03.2020

U Strasbourgu, 10. ožujka 2020. – Zastupnik Tomislav Sokol održao je govor u Europskom parlamentu na temu borbe protiv ilegalnih migracija te naglasio važnost razlikovanja ekonomskih, odnosno ilegalnih migracija od izbjeglica iz područja zahvaćenih ratom.

Prema zadnjim dostupnim podacima Turska je organizirano i ciljano propustila 28.000 migranata prema granicama Europske unije. Istovremeno, grčke vlasti javljaju da su spriječile preko 25.000 ilegalnih i nasilnih pokušaja proboja granica Europske unije. Ovo je veliki izazov za grčke kolege i s kojim se zasad uspješno nose –  rekao je Sokol te pohvalio novu grčku Vladu premijera Mitsotakisa na njihovom odlučnom branjenju vanjskih granica EU.

Važno je Grčkoj, ali i drugim ugroženim zemljama poslati poruku da nisu sami, već da iza njih stoje sve zemlje članice EU. Financijska pomoć od 700 milijuna eura je dobar početak, ali s konkretnom pomoći moramo nastaviti. Ovo je zajednički problem koji treba riješiti u duhu zaštite temelja na kojima počiva EU – dodao je Sokol.

Zastupnik Sokol je u svom govoru također apostrofirao kako je riječ o orkestriranom kreiranju kaosa u kojem Turska, ispod svake razine ljudskosti, koristi tužne ljudske sudbine za ostvarivanje političkih interesa. – Turska se poigrava, žonglira ljudskim sudbinama. To je bezobzirno, moralno neprihvatljivo, ali i predstavlja udar na naše vrijednosti i način života. Ovo je napad na Europsku uniju koji zahtijeva adekvatan odgovor – zaključio je Sokol.