×

Sokol: Pravila se za ilegalne migracije nasiljem neće mijenjati, kao ni granice otvarati

10.03.2020

Zastupnik Tomislav Sokol osvrnuo se danas u Europskom parlamentu na temu borbe protiv ilegalnih migracija te naglasio važnost razlikovanja ekonomskih, odnosno ilegalnih migracija od izbjeglica iz područja zahvaćenih ratom.

Prema zadnjim dostupnim podacima, Turska je organizirano i ciljano propustila 28.000 migranata prema granicama Europske unije. Istovremeno, grčke vlasti javljaju da su spriječile preko 25.000 ilegalnih i nasilnih pokušaja proboja granica Europske unije. Ovo je veliki izazov za grčke kolege s kojim se zasad uspješno nose – rekao je Sokol te pohvalio novu grčku Vladu premijera Mitsotakisa na njihovom odlučnom branjenju vanjskih granica EU.

Važno je Grčkoj, ali i drugim ugroženim zemljama poslati poruku da nisu sami, već da iza njih stoje sve zemlje članice EU. Financijska pomoć od 700 milijuna eura je dobar početak, ali s konkretnom pomoći moramo nastaviti. Nezakonite migracije su veliki izazov i prijetnja za sve države članice. Ovo je zajednički problem koji treba riješiti u duhu zaštite temelja na kojima počiva EU – dodao je Sokol.

Zastupnik Sokol je također apostrofirao kako je riječ o orkestriranom kreiranju kaosa u kojem se, ispod svake razine ljudskosti, koriste tužne ljudske sudbine za ostvarivanje političkih interesa.

Međunarodno pravo s razlogom razlikuje status izbjeglice od statusa migranta. Postoje pravila i nasiljem se ne mogu mijenjati. Granice za ekonomske migrante nisu otvorene niti će se otvarati, a krijumčarima ljudi treba stati na kraj. Oni koji kreiraju kaos moraju znati kako je žongliranje s ljudskim sudbinama posve neprihvatljivo te da EU neće pristati na nikakve ucjene – zaključio je Sokol.