×

Sokol: EU zemljama jugoistočne Europe ne nudi korona diplomaciju, već partnerski odnos i veliku financijsku pomoć

30.04.2020

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol komentirao je danas potez Europske komisije koja je jučer najavila veliku financijsku omotnicu, vrijednu više od 3,3 milijarde eura, namijenjenu zemljama jugoistočne Europe kao pomoć u nemilosrdnoj borbi za spašavanje života i gospodarstva uslijed krize uzrokovane globalnom pandemijom koronavirusa.

Solidarnost u Europi postoji, a vidovi pomoći koje institucije Europske unije pružaju su stvarne i konkretne. To je u jučerašnjem istupu potvrdila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je u svom predstavljanju 3,3 milijarde eura vrijedne financijske podrške istaknula nužnost zajedništva i solidarnosti u borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

Komentirajući plan, Tomislav Sokol je istaknuo kako je pravovremena pomoć važan preduvjet za uspješan izlazak iz ove izvanredne situacije u kojoj se svi nalazimo – kako zemlje članice EU, tako i one koje to tek planiraju postati.

EU prepoznaje svoju odgovornost za zemlje jugoistočne Europe. Ovdje se ne radi o sitnim donacijama i korona diplomaciji već ovdje govorimo o mobilizaciji velike količine novca koja će pomoći u spašavanju života i gospodarstava u nama susjednim zemljama. Samo nas partnerski odnos i europska solidarnost mogu brzo izvući iz krize u kojoj se nalazimo – rekao je Sokol, dodavši kako je što brži izlazak zemalja regije iz krize u posebnom interesu Hrvatske.

Hrvatska će se uvijek zalagati za stabilnost zemalja u okruženju i nastavak njihovih europskih integracija. To se posebno odnosi na Bosnu i Hercegovinu i tamošnje Hrvate. Oni su posebno pogođeni ovom pandemijom i nadam se kako će im ova potpora omogućiti brži nastavak normalnih životnih aktivnosti. Potpora našem narodu bila je i bit će konkretna, a na daljnjem putu prema članstvu u Europskoj uniji osim materijalne pomoći važno je osigurati i nužnu te Ustavom zajamčenu ravnopravnost – zaključio je Sokol.