×

Sokol: Europska komisija mora pripremiti konkretne mjere pomoći najpogođenijim zemljama

10.03.2020

Zastupnik Tomislav Sokol sudjelovao je danas u skraćenoj raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Rasprava je skraćena zbog situacije u EU s koronavirusom. U svom govoru zastupnik Sokol je upozorio i na posljedice koje će sigurno širenje virusa ostaviti na europsko gospodarstvo te naglasio kako Europska unija mora pripremiti mjere kojima će pomoći najugroženijim državama.

Zastupnik Tomislav Sokol sudjelovao je danas u skraćenoj raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Rasprava je skraćena zbog situacije u EU s koronavirusom, što je ujedno bila glavna i jedina tema govora svih zastupnika.

Sokol je prije svega istaknuo svoju podršku i zahvalnost svim zdravstvenim radnicima koji vode borbu protiv širenja virusa. – U Europi brojimo preko 15.000 zaraženih i više do 520 smrtnih slučajeva, među kojima ima i liječnika, medicinskih sestara i drugog zdravstvenog osoblja. Oni su na prvoj liniji obrane od globalne pandemije i svi mi u ovom trenutku ovisimo o njihovim nadljudskim naporima, stručnosti i hrabrosti. Hvala im na tome – istaknuo je u uvodu govora zastupnik Sokol te dodao kako trenutno stanje poziva na budnost, ozbiljnost i oprez, no nikako nema mjesta panici i histeriji.

No, u svom govoru Sokol je upozorio i na posljedice koje će sigurno širenje virusa ostaviti na europsko gospodarstvo te naglasio kako Europska unija mora pripremiti mjere kojima će pomoći najugroženijim državama. – Proizvodnja, logistika i trgovina među zemljama već trpe posljedice, a situacija bi posebno ozbiljna mogla biti u turizmu. Riječ je o jednoj od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama. Vrijeme je za istinsku, ali i konkretnu europsku solidarnost. Europska komisija mora pripremiti jasne mjere pomoći najpogođenijim zemljama. – rekao je Sokol.

Sokol je dodao kako je važno dodatno podignuti kolektivnu i individualnu svijest o prijetnji koju predstavlja COVID-19, nastaviti s razmjenom pravovremenih informacija, poboljšati zaštitu ljudi, posebice ranjivih skupina te uspostaviti dosljedne mjere zaštite. – Neka nam ovo teško iskustvo bude i važna lekcija za budućnost. Potreban nam je europski sustav praćenja dostupnosti medicinske opreme i lijekova na europskoj razini, potrebna nam je europska proizvodnja ključnih medicinskih stavki i potrebna nam je prava zajednička zdravstvena politika EU. Samo tako možemo imati učinkovito zdravstvo i jamčiti sigurnost našim građanima – zaključio je Sokol.