×

Pokrenut je proces povratka proizvodnje lijekova u EU, hrvatskoj farmaceutskoj industriji se otvara velika prilika

17.04.2020

Europski parlament na današnjoj sjednici usvojio je Rezoluciju o usklađenom djelovanju EU-a za suzbijanje pandemije bolesti COVID-19 i njezinih posljedica. Rezoluciju je podržao i hrvatski zastupnik Tomislav Sokol koji je istaknuo kako je nužno da Europska unija podupire zdravstvene sustave i gospodarstva država članica, osigurava zalihe ključnih medicinskih proizvoda, pomaže održati radna mjesta te pruža potporu obiteljima i poduzetnicima.

Europski parlament na današnjoj sjednici usvojio je Rezoluciju o usklađenom djelovanju EU-a za suzbijanje pandemije bolesti COVID-19 i njezinih posljedica. Tekst rezolucije poziva na donošenje konkretnih i brzih mjera za prevladavanje trenutnih gospodarskih i društvenih posljedica pandemije, ali i na stvaranje preduvjeta koji će u budućnosti bolje pripremiti europske građane i gospodarstva na izvanredne vanjske šokove.

Rezoluciju je podržao i hrvatski zastupnik Tomislav Sokol (HDZ/EPP) koji je istaknuo kako je nužno da Europska unija podupire zdravstvene sustave i gospodarstva država članica, osigurava zalihe ključnih medicinskih proizvoda, pomaže održati radna mjesta te pruža potporu obiteljima i poduzetnicima. Konkretna i snažna pomoć dokazuje kako je Europska unija predana ispunjavanju ključnih potreba građana i država članica tijekom, a i poslije ove pandemije.

Sokol je posebno istaknuo kako su urodili plodom napori koje je zadnjih mjeseci uložio kako bi se izborio da Europski parlament zauzme nedvojbeno stajalište po pitanju nestašice lijekova. Zastupnik se još tijekom veljače založio da se na dnevni red Europskog parlamenta uvrsti problematika nestašice lijekova, a ubrzo nakon toga je i pozvao Europsku komisiju da osigura europski suverenitet u proizvodnji lijekova i medicinske opreme. – Sad je svima postalo jasno da se u proizvodnji lijekova i medicinske opreme previše oslanjamo na druge zemlje. Izglasavanjem ove Rezolucije opredijelili smo se za neovisnost u strateškim zdravstvenim područjima, kao što su aktivni farmaceutski sastojci za proizvodnju lijekova. Proces je pokrenut, stvaraju se preduvjeti i proizvodnja lijekova će se vratiti u EU, što je velika prilika i za hrvatsku farmaceutsku industriju – zaključio je Tomislav Sokol.