×

Pokrenimo zajedničku borbu protiv raka i pokažimo da EU može doista poboljšati život građana

17.12.2019

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol održao je na plenarnoj sjednici govor u kojem je još jednom istaknuo važnost zajedničke europske politike u borbi protiv raka.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol održao je na plenarnoj sjednici govor u kojem je još jednom istaknuo važnost zajedničke europske politike u borbi protiv raka.

Podsjetio je kako je rak danas jedan od najvećih javno zdravstvenih problema u Europskoj uniji, u kojoj godišnje od različitih malignih bolesti umire gotovo dva milijuna ljudi. Zastrašujuće zvuče procjene stručnjaka da se čak 40 posto tih smrti moglo spriječiti preventivnim akcijama, ranijim dijagnozama ili drugim adekvatnim mjerama.

Sokol je istaknuo kako je svjestan da je zdravstvo primarna nadležnost država članica, ali je naglasio kako to ne smije biti izlika Europskoj uniji da po tom pitanju ne radi ništa.

– EU na raspolaganju ima financijske i regulatorne instrumente koje može i mora usmjeriti na borbu protiv raka. Moramo raditi na boljoj implementaciji Direktive o prekograničnoj zdravstvenoj skrbi, povećati ulaganja u znanstvena istraživanja vezana uz zdravstvo te putem kohezijske politike ulagati u zdravstvenu infrastrukturu i ljude. Po prvi puta postoji politička volja i atmosfera da krenemo u zajedničku europsku borbu protiv raka. Pokažimo da EU nije birokratsko čudovište, već da može poboljšati život svojih građana – zaključio je u svom govoru Tomislav Sokol.