×

Naši proizvođači meda se susreću s nelojalnom konkurencijom

18.12.2019

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je na plenarnoj sjednici gdje se u svom obraćanju dotaknuo pomalo zapostavljene teme zaštite domaćeg pčelarstva i prirodnih oprašivača.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je na plenarnoj sjednici gdje se u svom obraćanju dotaknuo pomalo zapostavljene teme zaštite domaćeg pčelarstva i prirodnih oprašivača. Oni su pak važan dionik našeg ekološkog sustava te ključan čimbenik o kojem ovisi proizvodnja hrane u Europi. Naime, dovođenjem pojedinih vrsta do ruba izumiranja ugrožavamo sustav, što posljedično utječe i na osjetno smanjenu kvalitetu proizvoda koje svakodnevno konzumiramo.

Zastupnik Sokol je iskoristio govor kao priliku da se dotakne uloge pčelarstva u EU, kao i položaja domaćih hrvatskih pčelara.

Dolazim iz Hrvatske gdje se proizvodi med visoke kvalitete, ali se proizvođači susreću s brojnim problemima. Jedan od glavnih problema je nekontrolirani uvoz patvorenog meda niže kvalitete iz trećih zemalja koji predstavlja veliki problem za naše pčelare, a i potrošače. EU se treba aktivno boriti te zaštiti naše potrošače i proizvođače  zaključio je Sokol.