×

Inzistirat ćemo na velikom paketu pomoći za oporavak građana, poduzeća i zdravstvenih sustava

15.05.2020

Usvajanjem Rezolucije o novom višegodišnjem financijskom okviru, vlastitim sredstvima i planu oporavka završeno je ovotjedno zasjedanje Europskog parlamenta. Tomislav Sokol ističe kako se europska strategija oporavka treba temeljiti na načelima gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije te pozdravlja što je Rezolucija jasno spomenula stvaranje novog samostalnog europskog zdravstvenog programa.

Usvajanjem Rezolucije o novom višegodišnjem financijskom okviru, vlastitim sredstvima i planu oporavka završeno je ovotjedno zasjedanje Europskog parlamenta. U tekstu Rezolucije navodi se kako će Europi za oporavak od posljedica koje je izazvala pandemija koronavirusa biti potreban paket pomoći vrijedan 2 bilijuna eura. Parlament je stoga pozvao Komisiju na kreiranje Fonda za oporavak i transformaciju koji bi se financirao izdavanjem dugoročnih obveznica za koje bi pak jamčio proračun EU. Ideja zastupnika je da takav Fond dodatno ne optereti nacionalne proračune koji su i ovako pod velikim pritiskom te da se pojača otpornost gospodarstava država članica, uz ključnu ulogu kohezijske politike.

Rezoluciju je podržalo 505 zastupnika, među kojima je bio i zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol koji je istaknuo kako se europska strategija oporavka treba temeljiti na načelima gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije. – Europski građani te mala i srednja poduzeća moraju biti u središtu strategije oporavka Europe. Na nama, zastupnicima u Europskom parlamentu, je da do kraja inzistiramo na njihovim interesima, kao i na tome da novi višegodišnji financijski okvir bude usredotočen na ublažavanje nastale krize – istaknuo je tom prilikom Sokol.

Hrvatski zastupnik osobito važnim smatra činjenicu kako je nova Rezolucija jasno spomenula  stvaranje novog samostalnog europskog zdravstvenog programa. Naime, kriza je u velike probleme stavila socijalne i zdravstvene sustave u brojnim državama članicama na koje novi višegodišnji financijski okvir mora ponuditi odgovor. – Pandemija koronavirusa pokazala je kako nejednakost u pristupu zdravstvenoj skrbi može ugroziti normalno funkcioniranje unutarnjeg tržišta. U uvjetima pandemije je nemoguće osigurati slobodan tijek dobara i usluga. Stoga je osobito važno da Rezolucija uvodi koncept novog europskog zdravstvenog programa. Time se otvaraju vrata budućoj zajedničkoj zdravstvenoj politici, koja bi i hrvatskim građanima omogućila bolju i pristupačniju zdravstvenu skrb – zaključio je Sokol.