×

Hrvatska policija radi svoj posao u skladu s europskim regulativama

15.01.2020

Održana je prva ovogodišnja plenarna sjednica na kojoj smo svjedočili još jednom u nizu pokušaja stvaranja konstrukcija o lošem ophođenju hrvatskih policajaca prema migrantima. Zastupnik Sokol naglasio je neprihvatljivost takvog načina komunikacije za razliku od dobrodošle argumentirane rasprave i konstruktivne razmjene ideja.

Održana je prva ovogodišnja plenarna sjednica uz sudjelovanje  predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije za sljedećih šest mjeseci. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen čestitala je premijeru Plenkoviću na jedinstvu i ustrajnosti hrvatskih građana koji su u samo tri desetljeća od ratom uništene zemlje stekli svoju nezavisnost i poveli Hrvatsku prema članstvu u EU.

Nije ipak sve proteklo na razini argumentirane diskusije dostojne jedne visoke institucije kao što je Europski parlament. Pripadnici ekstremne ljevice i zelenih opcija u nekoliko navrata su iznosili neutemeljene navode i stvarali konstrukcije o navodnom ponašanju hrvatskih policajaca na granici s BiH koji nisu u skladu s hrvatskim zakonima i dosadašnjim europskim praksama.

- Na jučerašnjoj Plenarnoj sjednici svjedočili smo nažalost još jednom u nizu pokušaja stvaranja konstrukcija o lošem ophođenju hrvatskih policajaca prema migrantima. Među najglasnijima su ponovno bili zastupnici koji na sigurnoj udaljenosti matičnih država dijele pravdu i savjete, a nikada se nisu susreli sa stvaranjem „kriznog hotspota na svom pragu“ - istaknuo je Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

Zastupnik Sokol naglasio je neprihvatljivost takvog načina komunikacije za razliku od dobrodošle argumentirane rasprave i konstruktivne razmjene ideja.

– U Hrvatskoj 6500 policijskih djelatnika časno i odgovorno štiti buduću granicu Schengena pomažući unesrećenim migrantima koji uporno pokušavaju ilegalno ući na teritorij naše države i Europske unije, a  za razliku od nekih drugih država članica nismo na nju postavili bodljikavu žicu - zaključio je Sokol.